OŠTRA REAKCIJA IZ BRITANSKOG PARLAMENTA: „Ujedinjeno Kraljevstvo mora jasno dati do znanja da Dodikove aktivnosti i njegovi etno-nacionalistički snovi neće opstati…“

2 Min Read

Ne stišavaju se reakcije na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Nakon svega oglasila se i članica Britanskog parlamenta, konzervativna zastupnica Alicia Kearns, upozorivši na društvenim mrežama britansku i svjetsku javnost na opasne namjere predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

-Blokada cesta od strane policije Republike Srpske gotovo je sigurno nezakonita i predstavlja duboko zabrinjavajući i neprijateljski pokušaj stvaranja unutarnjih granica. Ujedinjeno Kraljevstvo mora jasno dati do znanja da Dodikove aktivnosti i njegovi etno-nacionalistički snovi neće opstati, poručila je Kearns.

Podsjetimo, ispod radara javnosti prošlo je nešto što je daleko važnije i opasnije – samoinicijativno blokiranje/zatvaranje entitetske linije od strane vlasti RS-a.

Na to je upozorio bosanskohercegovački politolog s američkog Univerziteta York Jasmin Mujanović. 

“Ove današnje fotografije portala ‘Istraga’ pokazuju kako je specijalna policija entiteta RS blokirala sve glavne saobraćajnice između Sarajeva i Istočnog Sarajeva (u entitetu RS) gdje su se odvijali današnji secesionistički, trijumfalistički paravojni marševi. Ove konkretne akcije su izuzetno značajne”, upozorio je Mujanović, a zatim precizirao: 

“Jedna od temeljnih odredbi Daytonskog sporazuma je sloboda kretanja na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovim kontrolnim punktovima Dodik se šepuri svojom sposobnošću i spremnošću da stvori unutrašnje “granice” unutar BiH putem (prijetnje) silom”, dodao je Mujanović. 

Mujanović ističe da je Dodik današnjim performansom iskušavao odlučnost EUFOR-a, NATO-a i bh. sigurnosnih službi da brane slobodu kretanja u zemlji.

“To što niko od njih nije učinio ništa da čak ospori ovu demonstraciju sile bila je kategorična pogreška. Dodik će se nakon današnjeg dana osjećati silno ohrabrenim. Otvoreno se šepuri time koliko su nemoćni i nesposobni OHR, međunarodna zajednica i veliki dio političkog establišmenta u Sarajevu. Dodik je dobio zeleno svjetlo za daljnju eskalaciju”, zaključio je Mujanović. 

(SB)

Share this Article