(VIDEO) MNOGI OD NAS MUKU MUČE: Ukoliko imate problem s neugodnom nadutosti i lošom probavom, isprobajte rješenja iz prirode…

2 Min Read

Neke uzročnike nakupljanja suvišne vode je relativno lako riješiti, kao što je prekomjeran unos soli. Ako ste primijetili da je vaše tijelo počelo zadržavati višak vode, prvo se posavjetujte s ljekarom. Tek kada budete sigurni da nije u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, možete poduzeti neke mjere.
Povećajte unos vode

Kada ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo počinje zadržavati vodu kako bi mu ostalo dovoljno za obavljanje tjelesnih procesa. Stoga pijte mlaku vodu konstantno tokom dana, od 8 do 12 čaša!
Povećajte unos voća i povrća

Neke vrste voća i povrća imaju prirodno diuretsko djelovanje, kao što su šparoge, cvekla, peršun, luk i mahunarke. Neke vrste se sastoje od velikog dijela vode, kao što je lubenica.

Smanjite unos soli

Prekomjeran unos soli potiče tijelo na zadržavanje vode. Stoga budite pažljiviji kod unosa soli i izbjegavajte procesuiranu hranu koja je prepuna soli! Izbjegavajte i slane grickalice jer ćete se idućih nekoliko dana osjećati naduto!
Vježbajte

Tjelovježba može učiniti čuda po pitanju zadržavanja vode u tijelu. Tjelovježba potiče širenje krvnih žila i krv puno lakše prolazi kroz njih, a višak tekućine lakše napušta tijelo. Šetnja od 30 do 40 minuta dnevno će biti sasvim dovoljna.
Izbjegavajte šećer

Šećer može potaknuti zadržavanje vode u tijelu, naročito jednostavni ugljikohidrati u sokovima, slatkišima i grickalicama. Mogu uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi.

Share this Article