Čaj za prostatu – Četiri čaja za zdravlje prostate

3 Min Read

Problemi s prostatom mogu biti različite prirode i težine. Najčešći problemi s prostatom uključuju povećanu prostatu , upalu prostate i rak prostate, a čajevi za prostatu i mokraćne puteve mogu pomoći u prevenciji i liječenju, kao podrška propisanoj terapiji prostate.

Različite životne navike mogu doprinijeti boljem zdravlju prostate, a u nastavku pročitajte šta možete promijeniti u životu i koje čajeve možete piti za optimalno zdravlje prostate .

Savjeti za zdravlje prostate
Ako razmišljate o konzumaciji čaja od prostate, bilo bi dobro da obratite pažnju i na neke druge navike u životu koje je moguće promijeniti kako biste poboljšali zdravlje prostate .

Među njima su:

Dijeta – Za optimalno zdravlje prostate preporučuje se povećan unos cinka i vitamina B6 . Izbjegavajte hranu sa previše šećera i zasićenih masti. Neka istraživanja pokazuju da na mjestima gdje muškarci imaju manje probleme s prostatom prevladava ishrana bazirana na ribljim i biljnim izvorima proteina.
Vježbanje – Vježbanje je općenito važno za zdravlje i kardiovaskularnu funkciju i može pomoći u prevenciji drugih bolesti i seksualnih problema. Vježbanje je posebno važno u slučajevima kada je osoba gojazna i mora raditi na gubitku težine (što može pomoći u prevenciji raka prostate).
Stres – pokušajte eliminirati stvari u životu koje vam stvaraju veliki stres jer može doprinijeti oboljenju prostate i problemima s mokrenjem. Pojava ovakvih problema može dovesti do dodatnog stresa i anksioznosti.

Čaj od vrbe za prostatu
Vrbovica ili svilena buba je poznatiji narodni lijek za prostatu i mokraćne puteve . Sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i sprječavaju oštećenje stanica.

Zeleni čaj za prostatu
Zeleni čaj sadrži mnogo antioksidansa i ima antibakterijska svojstva . Ovo može biti od posebnog značaja za osobe koje imaju problema sa urinarnim traktom, jer može pomoći u prevenciji infekcija.

Čaj od brusnice za prostatu
Plod brusnice se često koristi za prevenciju i liječenje bolesti urinarnog trakta i pomaže u ublažavanju simptoma problema s prostatom . Posebno može pomoći kod simptoma povećane prostate . Brusnice takođe imaju antikancerogena svojstva u borbi protiv raka prostate.

Čaj od hibiskusa za prostatu
Osim što poboljšava cjelokupno stanje i ima pozitivan učinak na krvni tlak, čaj od hibiskusa može sadržavati i određena antikancerogena svojstva . Ovo svojstvo je posebno važno za muškarce koji boluju od raka prostate.

Share this Article