Crni kohoš preporučuje se za ublažavanje 3 simptoma menopauze

5 Min Read

Simptomi menopauze, perimenopauze i postmenopauze ublažavaju se i drže pod kontrolom uz pomoć biljaka koje se od davnina koriste u tradicionalnoj medicini

Crni kohoš (actaea racemosa ili cimicifuga racemosa) je cvetna višegodišnja biljka sa mirisnim belim cvetovima na stabljici, koja se od davnina koristi za ublažavanje bolova. Danas se sve više preporučuje za smanjenje bolova u mišićima i bolova u telu izazvanih menopauzom, perimenopauzom i postmenopauzom.

Za šta je crni kohoš efikasan?
Iako se u poslednje vreme preporučuje i koristi za ublažavanje vazomotornih simptoma, poznatijih kao valunzi i noćno znojenje, lekari ipak naglašavaju da treba imati u vidu na šta crni kohoš može da deluje, a na šta ne. Specijalista za integrativnu medicinu dr Yufang Lin sa Cleveland Clinic podseća da studije pokazuju da se crni kohoš vezuje za opioidne receptore našeg tela, delujući protiv bolova.

Poslednjih godina, crni kohoš se reklamirao kao tretman za valunge, ali ovo nije način na koji se ova biljka tradicionalno koristi. I tradicionalna kineska medicina i zapadna tradicija koriđćenja lekovitog bilja dugo su koristile crni kohoš za smanjenje bolova i smirivanje nervnog sistema – navodi dr Lin.

Upotreba biljke u zapadnoj i kineskoj medicini
Tradicionalna kineska medicina koristi crni kohoš za:

Smanjenje mišićno-skeletnih bolova i grčeva
Poboljšanje funkcije jetre
Očuvanje nervnog sistema
Ispiranje bubrega i materice.

Za razliku od kineske, zapadna biljna tradicija crni kohoš koristi na slične načine, posebno za smanjenje bolova koje izazivaju:

Artritis i problemi sa mišićima
Menstruacija, i menstrualni grčevi
Nervni grčevi.

Crni kohoš najdelotvorniji je za 3 simptoma menopauze
– Primena crnog kohoša za ublažavanje valunga je relativno nova u 20. veku, ali, istraživanja nisu u celosti dokazala da je biljka efikasna za ovaj problem menopauze – ističe dr Lin i dodaje da jedna od fitokemikalija u crnom kohošu ima efekat sličan serotoninu, što može da utiče na sposobnost tela da reguliše temperaturu i na kraju pomogne da se smanje talasi vrućine. Ali, na to, kako naglašava, ne treba uvek računati.

– Ne ispoljavaju sve biljke crnog kohoša enzim, koji kodira gen potreban za proizvodnju ove fitokemikalije – objašnjava dr Lin, koji navodi da se crni kohoš može koristiti za druge simptome menopauze.
Valunzi, kako podseća, nisu jedini neprijatan simptom menopauze i perimenopauze, ali, dobra vest je da crni kohoš može da pomogne u ublažavanju nekih od tih drugih pratećih pojava:

Depresivno raspoloženje
Umor
Osećaj sve češćeg bola u telu.

– Crni kohoš je odlična biljka za olakšanje simptoma u menopauzi i smanjenje bola, umora i podizanje raspoloženja, ali ne može se tvrditi da je efektna i za ublažavanje valunga – naglašava dr Lin.

Kome se ne preporučuje ova biljka
Koren i podzemna stabljike crnog kohoša koriste se tako što se pretvaraju u biljne dodatke u obliku kapsula, tinkura i čajeva. Biljka je generalno bezbedna kada se uzima na odgovarajući način, ali neke osobe bi trebalo da ga izbegavaju ili veoma pažljivo koriste, apeluju lekari.

Neželjeni efekti crnog kohoša su retki, ali mogu da budu:

Bol u grudima
Grčevi
Glavobolja
Blago povećanje telesne težine
Bol u mišićima
Osip
Uznemiren stomak
Vaginalne fleke.

– Ipak, ukoliko neko ima oboljenje jetre, trebalo bi da se kloni crnog kohoša ili ga oprezno koristi, kao i da periodično kontroliše funkciju jetre. Trudnice i dojilje takođe ne bi trebalo da ga koriste zbog njegovog uticaja na hormone – upozorava dr Lin.

Kako se koristi crni kohoš?
Standardna doza crnog kohoša je 40 do 128 mg ekstrakta dnevno, do 12 meseci. Najčešći preparati koji se koriste su tinkture, kapsule i čaj. Tinkture i kapsule se uzimaju prema propisanom uputstvu, a čaj se priprema kod kuće.

Priprema čaja: Kuvajte jednu šolju vode (oko 2 dl) sa jednom kašičicom sušenog korena crnog kohoša. Kada voda provri, poklopite čaj i držite ga van vatre na šporetu 10 do 15 minuta. Zatim ga
procedite i pijte do 3 šolje dnevno.

Kako biste bili sigurni da kupujete bezbedan, kvalitetan proizvod, preporučuje se kupovina organskog crnog kohoša samo od ovlašćenih zdravstvenih institucija.

Izvor: eklinika.telegraf.rs

Share this Article