Borove iglice kao lijek protiv kašlja i otečenog grla

3 Min Read

Borove iglice kao lijek sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje i izbacivanje šlajma iz dišnih puteva. Time pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a mogu pomoći i u ublažavanju simptoma astme.

Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe. Osim C vitamina borove iglice bogate su vitaminom A te karotenoidima zbog čega mogu pomoći u liječenju i ublažavanju nekih medicinskih problema.

Borove iglice kao lijek
Da bi liječili kašalj ili otečeno crveno grlo poslužite se ovim prirodnim lijekom koji i sami možete pripremiti. Borove iglice kao lijek su dobre za primjenu kako kod odraslih tako i kod djece.

Priprema se na sljedeći način:

Uberite mladice borovih iglica, negdje oko 40 dekagrama. Bitno je da uberete samo mlade izdanke iglica a valjalo bi ih i isprati pod mlazom hladne vode i nakon toga posušiti

Nakon toga stavite iglice u staklenku te ih zaspite šećerom u kristalu. Stavite oko 1 kilogram šećera, i sve to poklopite da ne ulaze insekti i kukci

Staklenku ostavite da stoji na suncu. Tako ćete najprije dobiti ljekoviti sirup. Proces može potrajati i do 4 mjeseca a može i znatno kraće sve ovisi o tome gdje ste ostavili staklenku i kako priroda djeluje na sadržaj u njoj.

Na kraju, kada ste dobili sirup, procijedite ga u manju staklenku i takvog ga koristite. Ovaj sirup ‘nema rok trajanja’ odnosno može dugo da stoji dok ga ne potrošite. Dobro djeluje u slučaju upaljenog grla i kašlja

Borove iglice sa medom
Priprema borovih iglica sa medom ne zahtijeva mnogo vremena i sastojaka, ali sirup treba odležati 40 dana na suncu prije upotrebe, što treba imati na umu kada planirate početak njegova korištenja.

Potrebni sastojci za pripremu su:

1 kg iglica bora, jele ili smreke
1 kg meda
1 limun
Priprema:

Naberite što više mladih izboja iglica, najbolje iz šumskih područja gdje je zrak nezagađen. Dobro ih operite i ostavite da se osuše
Na dno čiste i suhe staklenke nanesite tanak sloj meda
Preko meda nanesite gusto sloj iglica
Nanosite redom sloj meda pa iglica pritom ih sabijajući prema dnu staklenke sve dok ne dođete do vrha
Između nekoliko slojeva možete dodati i par kriški limuna ako želite citrusnu aromu.
Staklenku dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mjestu. Iglice će kroz to vrijeme pustiti smolu od koje nastaje sirup odnosno med.
Nakon 40 dana (5-6 tjedana) sirup procijedite i izlijte u manje staklenke.
Čuvajte ga čvrsto zatvorenog u hladnjaku.

Share this Article