Kokice – Zdrave grickalice koje jačaju imunitet, čiste crijeva, ne debljaju, sprečavaju pojavu raka…

2 Min Read

Koliko puta ste čuli da su kokice, kao i ostale, grickalice, nezdrave? To nije tačno. Kokice su napravljene od zrna kukuruza, a cijela zrna teško da mogu biti loše za vaše zdravlje. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima poput voća i povrća, što ih čini toliko boljom grickalicom od čipsa. Istraživači su otkrili da kokice sadrže polifenole (antioksidans). Ovaj antioksidans je puno jači od vitamina C i E.

Polifenol ispire toksine iz tijela i poboljšava imunološki sistem. Istraživači su otkrili da jedna porcija kokica ima 300 mg polifenole (13% prosječne potrošnje potrebno na dnevnoj bazi za zdravo tijelo). Ovaj antioksidans smanjuje starenje, liječi zatvor, poboljšava crijeva, poboljšava srčani ritam i sprečava pojavu raka. Kokice su grickalice cjelovitog zrna bogata netopljivim vlakanima.

To znači da se kokice lako probavljaju i ne čine vas debljim. Kao voće i povrće, kokice su bogate netopljivim vlakanima koja liječe zatvor. Netopljiva vlakana čine da se osjećate puni mnogo duže vremena. Dakle, nećete osjećati glad duže vrijeme.To je nekoliko zdravstvenih prednosti kokica.

Ali, nemojte početi jesti ogromne količine. Ako zaista želite da to bude hranjiv obrok, onda radije pržite kokice, nego što ih stavite u mikrovalnu. Kokice koje se prave u mikrovalnoj bogate su kalorijama. (Tuzlanski.ba)

Share this Article