“ZAŠTO SE TO KRIJE”: Branislav Borenović traži da mu Vijeće ministara odgovori koliko je bilo paketa sankcija Rusiji

2 Min Read

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, na današnjoj sjednici je istakao da više od osam mjeseci nije dobio odgovor na poslaničko pitanje koje se tiče uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, prenosi Srpskainfo.

Tražio sam dostavljanje detaljne informacije o svim odlukama i stavovima Savjeta EU koje se tiču sankcija Ruskoj Federaciji, a kojima se BiH pridružila. Znamo i tada i danas da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku jasno istakao da se BiH pridružila svim mjerama EU protiv Ruske Federacije i smatram da je jako važno da Savjet ministara dostavi informaciju o ovom postupanju i Parlamentu BiH, rekao je Borenović.

Istakao je da je nevjerovatno da više od osam mjeseci ne dobija odgovor, zato što su četiri člana tadašnjeg saziva Savjeta ministara iz SNSD i “njihovih satelita” glasali protiv utvrđivanja i dostavljanja odgovora Predstavničkom domu.

– Ne znam čega se ti ljudi boje i zašto ih je strah da se saopšte činjenice koje treba da zna javnost. U koliko slučajeva se BiH pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije, koliko je bilo paketa sankcija i zašto se to krije. Valjda je obaveza institucija da o odlukama obavještavaju javnost i Predstavnički dom, posebno u svjetlu novih informacija da se traži od Savjeta ministara da se uvedu vize ruskim građanima po osnovu zahtjeva koji dolazi iz EU – rekao je Borenović.

On je zatražio da se institucije jasno odrede po ovim pitanjima.

– Nemojte jedno raditi iza zatvorenih vrata, a drugo pred medijima. Jedno govorite pred kamerama, a sasvim drugačije institucionalno postupate. Saopštite narodu šta zvanično rade institucije po pitanju pridruživanja sankcijama Ruskoj Federaciji. Nema sredine, dosta više dvoličnosti, ili se jeste ili niste pridružili sankcijama – rekao je Borenović.

On je istakao da će identično pitanje, koje je ranije postavio bivšem predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji i ministarki inostranih poslova Biseri Turković, postaviti i novoj predsjedavajućoj i novom ministru inostranih poslova.

Share this Article