Prirodni lek kopriva: Žari, ali radi

3 Min Read

Kopriva se danas primenjuje u obliku suplemenata, kapi, čaja, kao osušena ili zamrznuta.Koprivu su kao lekovitu biljku koristili stari Egipćani za lečenje bola u donjem delu leđa i artritisa.

Kopriva se danas primenjuje u obliku suplemenata, kapi, čaja, kao osušena ili zamrznuta. Od mlade koprive može da se napraviti i jelo. Kopriva je riznica vitamina A, C, K, B, sadrži minerale – kalcijum, gvožđe, kalijum i natrijum.

U koprivi ima i linolne, linolenske, palmitinske, stearinske, oleinske kiseline. Sadrži i sve esencijalne aminokiseline, polifenole (kvercetin, kafeinska kiselina, kumarin), pigmente (beta-karoten, lutein, luteoksantin). Puna je antioksidansa koji štite telo od slobodnih radikala, ubrzanog procesa starenja i teških bolesti.

Kopriva pomaže kod upala

Hronična upala je okidač za razvoj mnogih bolesti. Studije rađene na životinjama tvrde da kopriva preventivno deluje na nastanak upalnih procesa. Pojedine studije na humanoj populaciji potvrdile su da kopriva može da ublaži simptome artritisa. Utrljavanje kreme od koprive, na delove tela zahvaćene artritisom, značajno je smanjilo bol kod pacijenta. I pored obećavajućih rezultata, ova istraživanja nisu dovoljna i stručnjaci ne mogu sa velikom sigurnošći da preporuče koprivu kao sredstvo koje će ublažiti ili sprečiti pojavu simptoma upale.

Benigno uvećanje prostate

Benigno uvećanje prostate uočava se kod više od 50 odsto muškaraca starijih od 51 godine. Benigna hiperplazija prostate praćena je tegobama pri mokrenju, koje je praćeno slabijim i tankim mlazom, prekidima, do potpune nesposobnosti mokrenja. Neke studije navode da kopriva može ublažiti ove simptome.

Polenska groznica

Polenska groznica (alergijski rinitis) posledica je alergijskog odgovora na alergene polena, grinja, životinjske dlake. Pacijenti se žale na kijavicu, zapušen nos, kašalj, svrab ili suzenje očiju, svrab u nosu, grlu, pritisak u sinusima. Laboratorijska ispitivanja pokazuju da ekstrakti koprive mogu da spreče upalu zbog koje dolazi do razvoja ove sezonske alergije.

Smatra se da kopriva svojim svojstvima može da blokira histaminske receptore i onemogući simptome alergije. Studije na humanoj populaciji, potvrđuju malo jače svojstvo koprive od placeba u tretmanu simptoma polenske groznice. Potrebna su dodatna istraživanja koja bi mogla da potvrde ili negiraju lekovito svojstvo koprive, kada je u pitanju alergijski rinitis.

Kopriva snižava visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak je jak faktor rizika za srčani i moždani udar. Kopriva se u tradicionalnoj medicini koristila kao sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska. Studije na životinjama pokazuju da kopriva može na nekoliko načina regulisati hipertenziju. Kopriva stimuliše oslobađanje azotnog oksida koji deluje kao vazodilatator, to jest, ima svojstvo da opušta i širi krvne sudove i tako snižava pritisak. Pojedina jedinjenja koprive mogu delovati kao blokatori kalcijumovih kanala.

Share this Article