Navike koje uništavaju imunitet

3 Min Read

Usporava oporavak
Preskočite spavanje – San je izuzetno važan kada je u pitanju imunitet, ali mnogo je onih koji danas pate od nesanice. Čini se da 1 od 3 osobe spava manje od 7 sati noću. Ne samo da će vam nedostatak sna onemogućiti borbu protiv infekcija i usporiti oporavak, već postoje i dokazi da nedostatak sna može utjecati i na pojavu srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Održavanje normalne tjelesne težine , uravnotežena i kvalitetna prehrana, dovoljan unos tekućine, fizička aktivnost, san, relaksacija i meditacija…sve to pomaže u dovođenju vašeg tijela u ravnotežu i pomaže mu u borbi protiv infekcija, hroničnih bolesti itd. Ritu Saluya-Sharma, porodični doktor u Merilendu, savetuje vas šta da prestanete da radite.

Ako imate problema sa spavanjem, potražite stručnu pomoć, a za početak poslušajte savjete stručnjaka: ne jedite prije spavanja, ugasite sva svjetla i uređaje 30 minuta prije spavanja i dobro prozračite prostoriju.

Ne unosite dovoljno hranljivih sastojaka – Mikronutrijenti su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma, a ako nisu deo vaše ishrane, telu će biti teže da se bori protiv infekcija. Najbolji način da dobijete dovoljno nutrijenata je da jedete 5 obroka dnevno koji sadrže voće i povrće.

Hronične bolesti
Više sjedite nego što se krećete – Što ste manje aktivni, više zdravstvenih problema možete očekivati. Ne samo da će sjedilački način života doprinijeti čestim upalama, debljanju i razvoju hroničnih bolesti, već će otežati tijelu borbu protiv infekcija. Nasuprot tome, redovna fizička aktivnost donosi mnoge prednosti i mentalnom i fizičkom zdravlju, a vjeruje se da jača imuni sistem.

Manje stresa
Čaša vina dnevno nije opasan potez, ali prekomjerna konzumacija alkohola može utjecati na imunitet, a sada je najmanje neophodna. Istraživanja pokazuju da je dugotrajna prekomjerna konzumacija alkohola posebno opasna jer slabi imuni sistem i samim tim dovodi u opasnost od bolesti poput upale pluća, koje mogu dodatno utjecati na virusnu infekciju. Osim toga, spominje se rizik od sepse i sporijeg oporavka od infekcija.

Stres povećava nivoe kortizola u organizmu, što vremenom može izazvati upalne procese, a oni će iscrpiti vaš imuni sistem. Stres može usporiti rad ćelija koje se bore protiv virusa, a samim tim ćemo biti podložniji virusnim infekcijama. Odaberite rutinu koja će vas umoriti, poput meditacije ili joge… Ako se potrudite i pronađete način koji će vam pomoći da se lakše smirite, pomoći će vam i da ojačate imunitet.

Share this Article