Kopni li ljubav SDA i HDZ-a u Srednjobosanskom kantonu zbog odnosa na višim nivoima vlasti?

7 Min Read

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) nije formirana ni četiri mjeseca nakon završetka Općih izbora u našoj zemlji. Sve je na čekanju zbog neizvjesnosti budućeg sastava Vlade Federacije BiH.

U posljednja dva ciklusa SDA i HDZ su u ovom kantonu sami formirali Vladu, bez sudjelovanja drugih stranaka. Vladu čini osam ministara i premijer, a po dosadašnjem dogovoru HDZ je dobijao pet ministarskih pozicija, a SDA tri i premijersko mjesto.

Za formiranje Vlade u Skupštini SBK nije dovoljna prosta, već dvotrećinska većina (20 od 30 ruku), ali ove dvije stranke imaju potreban broj ruku. Na proteklim izborima SDA je dobila 11 mandata, HDZ 9, SDP 4, Narod i pravda 2, DF 2 i HDZ 1990 2.

Bez SDA nije ni teoretski moguće formirati Vladu, dok je u teoriji HDZ moguće zaobići, ali u praksi malo vjerovatno, jer bi to zahtjevalo široku koaliciju koja bi osim SDA morala uključivati stranke Trojke i HDZ 1990.

U ovom trenutku odnosi na višim nivoima vlasti, gdje je HDZ u koaliciji sa strankama Trojke uspio u Vijeću ministara izbaciti SDA, a Vlada FBiH još nije formirana, diktiraju procese na nižim.

Dvostranačka Vlada ili široka koalicija?

O mogućim ishodima trenutne političke zavrzlame razgovarali smo sa predsjednikom Kantonalnog odbora SDA u SBK Asimom Mekićem i HDZ-ovim ministrom u trenutnoj Vladi SBK Bojanom Dumićem.

U komentaru za naš portal Mekić je kazao da Vlada SBK može već sutra biti formirana jer SDA i HDZ imaju dovoljan broj mandata.

“I to se može desiti. Zašto se to ne dešava? Čekamo da vidimo kako će se to riješiti situacija na nivou Federacije BiH. Prema tome, situacija sa entitetskog nivoa će se preslikati ovdje”, smatra Mekić.

On smatra da to nije jedini uslov, već i pitanje sastava buduće Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona koja se već četiri godine nalazi u tehničkom mandatu.

“Da vidimo šta će se desiti tamo jer to je sistem spojenih posuda. Čekamo da vidimo da se postigne neki dogovor, ako se to postigne mi smo spremni odmah da idemo u formiranje vlade. Bez obzira šta bude na federalnom nivou SDA i HDZ će u tom slučaju biti partneri. Čekamo da vidimo kakav će to odnos u vladi biti i hoćemo li imati još koalicionih partnera”, kazao je Mekić.

Dumić je za Klix.ba kazao da na temelju razgovora koje imaju sa SDA čekat će se rasplet situacije na nivou Federacije.

“Mi smo kao HDZ spremni da razgovaramo i formiramo vladu, mi smo bez ikakvih problema formirali skupštinska tijela, izabrali delegate za Dom naroda, sad je na redu vlada. Od SDA je zatraženo da čekamo da se formiraju viši nivoi vlasti. Po njihovoj procjeni to bi mogao biti dio nekog većeg paketa. Ja očekujem da ćemo u roku mjesec, dva imati vladu”, rekao je Dumić.

Smatra da nema potrebe da vladu sastavlja veći broj stranaka kad već SDA i HDZ imaju dvotrećinsku većinu.

“Čista je logika iskoristit to, formirat i završit”, kazao je Dumić.

Ipak on nije kategorično isključio mogućnost da veći broj stranaka učestvuje u vlasti, a što se odnosi i na HDZ 1990.

“Ali nam u ovom trenutku u smislu broja ruku oni ne trebaju, u smislu da su nužni”, rekao je Dumić.

Na pitanje kako će se SDA postaviti ukoliko HDZ bude zahtjevao i da stranke Trojke uđu u Vladu Mekić je kazao da je to moguće, ali postoji uslov.

“Nikakav problem nije, sa ‘zadovoljstvom’. Mi nismo za to, što bi mi dijelili pozicije, ali ako je to cijena da se formira vlada na nivou FBiH i u oba kantona spremni smo i na to. Međutim, ne mogu to biti samo pozicije na štetu SDA. Stranke Trojke u slučaju da uđu u Vladu i trebaju dobiti neke pozicije koje trenutno ima SDA, ali moraju nešto uzeti i od pozicija koje koristi HDZ. Nemamo ništa protiv”, rekao je Mekić.

Da li je Vlada HNK kamen spoticanja?

U slučaju da SDA bude zaobiđena prilikom formiranja Vlade HNK on je rekao da će se konsultovati sa predsjednikom i organima stranke.

“Ako bi se to desilo na nivou FBiH i u HNK da budemo zaobiđeni SDA će sigurno imati odgovor na to u narednom periodu. To podrazumijeva da ćemo mi ovdje napraviti vladu, mi ćemo raditi, ali idu nam i Općinski izbori. Gdje god budemo u stanju zaobići HDZ do najsitnije pozicije, to ćemo uraditi. To bi bila reakcija na njihovu akciju. Mi to ne želimo, to nije dobro”, smatra Mekić.

Dumić se slaže da bi izbacivanje SDA iz Vlade HNK zakomplikovalo situaciju u SBK.

“U SBK je saradnja na puno većem nivou nego u HNK. Dole su ipak malo drugačiji odnosi i u Vladi i u Skupštini. Mislim da bi se situacija zakomplikovala, ali ne mislim da bi skroz onemogućilo formiranje vlasti. Koliko god se mi s ovih prostora pokušavali vezati za taj dole prostor, realno nije. Možda bi nam to oduzelo malo vremena, ali u konačnici bi mi sjeli i to dogovorili. Ovdje su karte podijeljene na jedan, a dole na drugi način. Ovdje i kad bi htjeli jedni druge ne možemo izbjeći. A dole koliko znam postoje dvije opcije, ali mislim da je bliža ova opcija sa SDA nego bez SDA”, kazao je Dumić.

Govoreći o raspodjeli resora u budućoj vladi, ukoliko dođe do njenog fomiranja, Dumić je kazao da je posljednja dva ciklusa situacija identična i da nema potrebe da se to ne ponovi i treći ciklus.

“Situacija je otprilike ovakva, dobijemo po četiri mjesta u Vladi, a o petom se zajedno dogovorimo. Na prijedlog HDZ-a, a saglasnost na imenovanje daje SDA. Mislim da će slična situacija ostati i u buduće”, tvrdi Dumić.

Share this Article