Napravite prirodno sredstvo za čišćenje vrata rerne. Skida tvrdu masnoću

3 Min Read

Koliko god pazili, na staklenim vratima rerne ostanu zagoreni ostaci hrane, a očistiti ih možete na nekoliko načina. Vlasnica agencije za čišćenje Katie Burkey predlaže tako dva jednostavna, brza i prirodna načina čišćenja – sa i bez skidanja vrata s peći. Jedno od njih je prirodno sredstvo za čišćenje.

U prvom načinu Burkey kaže da s rerne skinete vrata. Tako ćete imati bolji pristup unutrašnjosti pećnice koja je često puna mrvica, komadića, ali i prašine.

“Do rerne zatim dovucite crijevo usisavača. S njim pređite cijelu unutrašnjost peći, po mogućnosti s nekim nastavkom za manje pukotine koji može ući i u sitnije prostore”, savjetuje Burkey. Nakon toga slijedi čišćenje masnoće sa staklenih vrata.
Masnoća na staklu

“Najbolje sredstvo za čišćenje vrata rerne jest mješavina dvaju sastojka koje već imate: sode bikarbone i sirćeta”,kaže Burkey. Dodaje da je dobivena smjesa izvrsna netoksična alternativa grubim hemijskim sredstvima za čišćenje.

Ako je na staklu nakupljena masnoća i prljavština, savjetuje, pospite malo sode bikarbone baš na ta područja, a zatim poprskajte otopinu sode bikarbone i sirćeta po cijeloj površini.

Nakon toga spužvicom po staklu razmažite dobivenu pastu, pa je prebrišite mokrom, toplom spužvom kako biste sve uklonili. Ako treba, površinu pređite i s grubljom stranom spužve. Ali pripazite da ne koristite abrazivne spužve i sredstva da ne biste oštetili staklo.

“Čišćenje stakla završite sredstvom za pranje stakla kako bi površina dobila sjaj. Ponovo stavite svoja staklena vrata, pazeći da vratite sve vijke na njihovo mjesto”, objasnila je.
Skidanje vrata

Katkad skidanje staklenih vrata s rerne nije opcija, no i onda postoji učinkovit način da se očiste, prenosi Real Simple.

Burkey savjetuje da tada, kao i u prvom slučaju, napravite prirodno sredstvo za čišćenje od sode bikarbone i sirćeta. Ili od sode i vode, po želji. Pastu onda sa spužvicom, krpom ili čak rukama (s rukavicama) premažite po staklu. Pustite da tako odstoji 15 do 20 minuta, ovisno o tome koliko su vrata prljava.

Ako je potrebno, pastu možete ostaviti i dulje da djeluje jer je potpuno prirodna i neće oštetiti staklo. Imajte na umu da će smjesa potamniti jer upija prljavštinu i masnoću.

Share this Article