Prirodni lijek za kašalj – suhi i nadražajni kašalj kod djece i odraslih

5 Min Read

Kašalj je najčešći simptom bolesti ili infekcija dišnog sustava, a može biti uzrokovan iritacijama ili alergijama. Sluznice dišnog sustava su dodatno nadražene kad kašljemo što je neugodno, a ponekad i bolno. Prirodni lijek za suhi i nadražajni kašalj može sadržavati sastojke poput meda ili lovora, a točne recepte pročitajte u nastavku članka.

Suhi kašalj kod odraslih
Uzroci kašlja kod odraslih ljudi su mnogobrojni, a mogu biti:

-pušenje
-alergije
-bolesti grla
-bolesti dišnog sustava
-prehlade
-gripa
-upala pluća
-hripavac
-astma
-onečišćenost zraka.
Kašalj je ipak najčešći kod obične prehlade, a više se javlja i zimi kad je zrak u unutarnjim prostorijama suh zbog grijanja. Kašalj može biti mokar ili suh, a može se pojavljivati uz nadraživanje grla ili bez.

Suhi kašalj noću javlja se zbog toga što se sluz nakuplja na plućima uslijed gravitacije. To je najlakše spriječiti tako što položite glavu na povišeno mjesto.

Kašalj možete spriječiti tako da spriječite pojavu bolesti ili stanja koje ga uzrokuju, tako da:
-prestanete pušiti
-redovno vježbate
-kontrolirate razinu stresa u životu
-jačate imunitet pravilnom prehranom s puno vitaminima
-izbjegavate velike količine alkohola i kofeina
redovno provjetravate prostorije u kojima boravite.

Suhi kašalj kod djece
Kod djece se kašalj najčešće javlja zbog infekcija gornjih dišnih puteva koje su uzrokovane virusima. Ako se suhi kašalj javlja bez temperature, vrlo je vjerojatno da neće dugo trajati i da se ne radi o infekciji.

Kad se kašalj javi uz temperaturu i izlučivanje sekreta iz nosa, radi se o virusnoj ili bakterijskoj bolesti koju treba adekvatno liječiti. Vremenski okvir u kojem možete sami probati liječiti kašalj je otprilike tri dana, a nakon toga se javite liječniku.

Postavlja se pitanje kako ublažiti kašalj kod djece koja nisu sklona prirodnim lijekovima poput čajeva i biljnih sirupa. Suhi kašalj kod djece možete liječiti pomoću:

-pare – ugrijte vodu do vrenja, dodajte par kapi eteričnog ulja čajevca te pokušajte inhalirati dijete kako bi mu se pročistili dišni putevi
-meda – djeca su sklona slatkom, a med je odlična verzija za prirodno vlaženje sluznica i unos vitamina u organizam
puno tekućine – pravilna hidratacija je ključ ozdravljenja kod raznih infekcija i prirodnog vlaženja sluznica dišnih puteva, a dobro je koristiti i čaj protiv kašlja za djecu
-vlaženja zraka – ovlaživanjem i provjetravanjem zraka u prostorijama u kojima dijete boravi možete povećati vlažnost zraka.

Prirodni lijek za suhi kašalj
Suhi kašalj može biti stalan kod slučajeva kroničnih bolesti poput astme ili alergija. U tim situacijama nije pametno neprestano uzimati razne pastile i preparate iz ljekarne jer će s vremenom izgubiti efekt. Tada isprobajte neki od prirodnih lijekova protiv kašlja poput raznih čajeva i sirupa.

Upotrebom prirodnih lijekova se nastoji pojačati prirodni imunosni sustav kako bi se borio protiv stranih tijela u našem organizmu. Neki recepti potječu od davnina, a s vremenom se ustanovilo kako određene biljke sadrže ljekovite spojeve poput alkaloida i flavonoida koji pozitivno djeluju protiv kašlja.

Kako zaustaviti kašalj? Kod kuće to možete pomoću:

pare – pokušajte se inhalirati pomoću ulja od čajevca ili eukaliptusa ili se istuširati vrućom vodom
čaja – vrući čaj će opustiti nadražene i otečene sluznice dišnih puteva, a ljekoviti su čajevi od đumbira, majčine dušice ili bijelog sljeza
meda – med je gust i hranjiv te potiče prirodno vlaženje sluznica, kao i jačanje imuniteta, a možete ga upotpuniti crnim paprom za dodatan efekt
provjetravanja prostorija – možda je uzrok kašlja alergija na prašinu ili grinje pa će zračenje prostorija svakako pomoći
češnjaka – ova biljka je ljekovita na mnoge načine, a vjeruje se da dvije čajne žličice sjeckanog češnjaka dnevno mogu pomoći u borbi protiv suhog kašlja.

Share this Article