NAJSTARIJA BILJKA NA SVETU RASTE NA BALKANU: UBITAČNA SNAGA ČAJA POMAŽE I KOD NAJTEŽE UPALE

2 Min Read

U ajurvedi se rastavić koristi za lečenje upale, a koristili su ga i Indijanci kao lek za bubrege, upale mokraćne bešike i diuretik. Najveće prednosti ove biljke jesu to što rastavić u sastavu ima flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje saponin.

Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom. Zbog toga je ova biljka sjajna za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju.

Preporučuje se i ljudima koji boluju od reume, artritisa osteoporoze, tako što poboljšava elastičnost zglobova. Može pomoći i kod uganuća, tetiva i problema sa ligamentima.

Još jedna prednost rastavića jeste to što podstiče rast kose i noktiju, pa ga možemo koristiti i za negovanje lepote. Rastavić je jedan od najboljih prirodnih lekova za tretiranje i prevenciju pojave celulita.

U narodnoj medicini rastavić se najviše koristi kao diuretik i prirodno sredstvo za čišćenje ili detoksikaciju organizma. Podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu.

U lekovite svrhe se koristi nadzemni deo rastavića za pripremu čaja, tinktura, čak i ulja. Raste na vlažnim livadama, pored potoka i reka, a naziva se još i “konjski rep”, zbog izgleda i neverovatne snage.

Recept za čaj od rastavića

Supenu kašiku rastavića prelijte sa 200 ml ključale vode i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi.

Nakon toga poklopite čaj i ostavite da odstoji oko 15 minuta, pa ga procedite. Čaj se prije pre jela.

Napomena: Za doziranje i upotrebu prirodnih lekova važno je da se konsultujete sa lekarom!

Sa upotrebom ovog čaja posebno treba da budu oprezne osobe koje imaju kamen u bubregu.

Share this Article