SALAK, BUDINA RUKA, DURIAN… Da li ste čuli za ovih 7 NEOBIČNIH VOĆKI – semenke od jedne podsećaju na ČOKOLADU?!

3 Min Read

Uglavnom je njihov ukus poput mešavine ananasa, banane i još neke voćkice

Mnogi ljudi su ljubitelji voća i kod nas se zaista može naći veliki izbor, od jabuka, krušaka, preko lubenica, dinja, trešanja i tako dalje.

Međutim, postoje razne voćke za koje sigurno niste čuli, niti imali priliku da ih vidite.

– Neke voćke za koje možda i niste čuli konzumiraju se u nekoj drugoj zemlji svakodnevno. Ovo je samo deo voća za koje verovatno nikada niste ni čuli – otkriva nutricionistkinja Nataša Đukić:
SALAK

Zbog crvenkasto-braonkaste ljuspičaste korice, naziva se zmijsko voće, neobičnog je ukusa i lepo miriše. Ukus podseća na mešavinu ananasa, banane i orašastih plodova. Korica je bodljikava, pa ga morate pažljivo oljuštiti.

JACKFRUIT

Jedna voćka može biti teška do 32 kilograma, a dugačka do 91 centimetar. Ukus podseća na mešavinu banane, ananasa i manga, a semenke imaju ukus čokolade kada se isprže.
BUDINA RUKA

Ovo voće se najviše ceni zbog aromatične korice, čiji miris podseća na miris ljubičice. U njoj ima veoma malo kaše, koja može da se jede, tako da je jedva jestiva, a ima ukus koji podseća na limunovu koru. Najčešće se koriste žuti delići, koji se rendaju u salate i koriste u pripremi ribe.

KIWANO

Ovo voće je poznato kao afrička bodljikava dinja ili bodljikavi krastavac. Zrelo voće ima ukus koji podseća na mešavinu krastavca, kivija i banane.
DURIAN

Najveća specifičnost ovog voća je užasan miris u kombinaciji sa veoma lepim ukusom. Voće sadrži organski sumpor, što objašnjava njegov miris, a ukus podseća na kombinaciju lešnika sa sirom i nekoliko nijansi drugog voća. Može da izazove nagli porast krvnog pritiska.
TAMARILLO

Tamarillo je rođak paradajza, patlidžana i čili papričice. Ukus podseća na slatko kiseli paradajz i passion fruit. Koristi se i kao dezert i kao dekoracija.
CHERIMOYA

Ovo podseća na sladoled više od bilo čega drugog. Topi se u ustima kao nežan krem i poznato je po svojim lekovitim svojstvima. Smanjuje groznicu od temperature i leči dizenteriju. Jedina mana je što su semenke otrovne.

Share this Article