Ljekovite trave ublažavaju vitiligo i mogu pomoći da se zaustavi njegovo širenje.

4 Min Read

Iako je uglavnom reč o estetskom problemu, jer bele fleke na koži ne predstavljaju zdravstvenu pretnju, vitiligo često prate i neke druge bolesti, poput dijabetesa, poremećaja rada štitne žlezde, pernicozne anemije…No, tu su lekovite biljke koje mogu pomoći u lečenju ovog oboljenja.
Čajevi za podsticanje pigmentacije

Kičica i hajdučica

U 1,2 l ključale vode izručite dve kašike sitno izdrobljenog lista i cveta kičice i po kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta kantariona, koprivinog lista i igličastih listova bora. Ostavite to da odstoji poklopljeno 90 minuta van šporeta, a zatim procedite i zasladite medom. Deset dana pijte po 2dl pre i posle svakog obroka.

Islandska mahovina

Pomešajte tri kašike usitnjenog lista islandske mahovine i po kašiku usitnjenih listova kupine, koprive i lista i cveta hajdučice, pa sve prelijte sa 1,2 l ključale vode.

Ostavite to poklopljeno 90 minuta, procedite, zasladite medom i pijte po 2 dl pre i posle doručka, ručka i večere.

Peršun i troskot

Po kašiku usitnjenog lista peršuna, lista breze, nadzemnog dela troskota, lista rastavića, korena čička i lista i cveta kantariona prelijte sa 1,2 l ključale vode. Ostavite to poklopljeno 90 minuta, po želji zalsadite medom i pijte po 2 dl pre i posle doručka, ručka i večere.
Isprobajte narodne meleme

Prvi

Pomešajte po kašiku usitnjenog lista koprive i kupine, cveta kantariona i tri kašike meda. Ovim melemom mažite mesta zahvaćena vitiligom – danju držite oko tri sata, ostavite na koži preko noći.

Drugi

Triput dnevno mažite zahvaćene regije kantarionovim uljem. Nakon što ga koža upije, nanesite ovaj melem: pomešajte po kašiku sitno izdrobljenih listova kupine, korpive i ranjenika i četiri kašike meda. Melem držite dva sata, a potom operite fleke mlakom vodom.

Treći

Usitninte osam kašika lista i cveta kantariona, pe prelijte to litrom domaće rakije. Sipajte u flašu, dobro zatvorite i ostavite u toploj sobi da odstoji 20 dana. Svakod dana protresite flašu da bi se kantarion bolje rastvorio. Potom procedite i kvasite depigmentisana mesata.

Četvrti

Sedam do deset dana ujutru, u podne i naveče, po pet minuta mažite depigmentisana mesta sitno iseckanim čenovima belog luka. Potom operite kožu sledećom tečnošću: po tri kašike sitno izdrobljenog lista koprive, lista i cveta hajdučice, lista i cveta kantariona i cveta zove izručite u litar ključačle vode. Ostavite to poklopljeno van šporeta 90 minuta, a zatim procedite i zasladite medom.
Izbegavajte sunčanje

Osobe s vitiligom moraju biti vrlo obazrive kada se izlažu sunčevim zracima, jer ukoliko koža bez melanina – zahvaljujući kojem tamni i postaje otporna na ultraljubičaste zrake – nije pod visokom fotoprotekcijom, preti joj opasnost od teških i opasnih opekotina, koje s vremenom, nažalost mogu dovesti do razvoja tumora ovog organa. Veoma je važna i adekvatna zaštita struktura oko depigmentisanih delova, jer ako dođe do njihovog oštećenja, vitiligo će mnogo lakše nastaviti da se širi.

Šargarepa i med

U decilitar sveže ceđenog soka od šargarepe ubacite po kašičicu meda i maslinovog ulja. Sipajte to u staklenu flašicu i ostavite u frižideru, ali ne duže od tri dana. Melemom mažite obolelu kožu triput dnevno, a uz to pijte po 2dl soka od šargarepe.

Ulje od tuje

Uberite 50 g vršaka tuje, sitno ih iseckajte, ubacite u teglu i prelijte sa 2 dl maslinovog ulja. Dobro zatvorite, ostavite da odstoji dve nedelje na sunčanom mestu i povremeno promućkajte. Procedite tečnost u staklenu bočicu i ostavite je na tamnon i hladnom mestu. Triput dnevno mažite obolelu kožu.

Share this Article