PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE KS DOBIO PLAKETU OPŠTINE SREBRENICA: “Prošlost ne možemo zaboraviti, ali možemo graditi suživot u RS-u i FBiH”

3 Min Read

Predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću danas je dodijeljena Plaketa sa srebrnim grbom Opštine Srebrenica, kao jedno od najvećih priznanja koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos i podršku opštini Srebrenica.

Priznanje je predsjedavajućem Okeriću dodijeljeno na Svečanoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica, povodom obilježavanja 11. marta – Dana opštine Srebrenica koja je održana u Velikoj sali JU “Kulturni centar” u Srebrenici. Plaketu je uručio predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Salko Tursunović. Plaketa je dodijeljena i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću.

Uz predsjedavajućeg Okerića, sjednici je prisustvovao i zastupnik u Skupštini KS Rusmir Pobrić.

Čestitajući svim građanima opštine Srebrenica 11. mart, Okerić se zahvalio na dodijeljenom priznanju te poručio da mu je čast i zadovoljstvo što je u prilici da pomaže opštinu Srebrenica u implementaciji projekata koji se odnose na održivi povratak.

“Podrška Kantona Sarajevo povratnicima u RS je u našem fokusu i u prošloj godini izdvojeno je više od 3 miliona KM za projekte održivog povratka, kao što su proljetna sjetva, rasvjeta u opštinama Bratunac i Srebrenica, te pomoć Udruženju “Humanitarna organizacija međunarodni forum solidarnosti – Emmaus”, koje ima mnogo projekata na koje smo izuzetno ponosni, a posebno izdvajamo projekt internatskog smještaja za djecu u Potočarima. Kanton Sarajevo je prvi kanton koji je donio Zakon o Srebrenici, kojim se obavezujemo na višemilionsku podršku toj regiji svake godine. Našu prošlost ne možemo zaboraviti, ali budućnost možemo zajedno graditi. Važno je da imamo političko opredjeljenje, pogotovo svi mi koji obnašamo javne funkcije, da je moguće na bolji i drugačiji način graditi suživot u RS-u i Federaciji BiH, te ga podizati na viši nivo. Potrebno je da usmjerimo energiju u konkretne projekte koji će vraćati povjerenje građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine”, rekao je Okerić i dodao da će Kanton Sarajevo, zajedno sa FBiH, i dalje pomagati ne samo opštinu Srebrenica, nego i druge opštine u RS-u.

“Naša trajna obaveza su majke Srebrenice, njihova djeca i omladina”, rekao je Okerić u svom govoru na Svečanoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica.

Prethodno su predsjedavajući Okerić i zastupnik Pobrić u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari odali počast žrtvama genocida.

Share this Article