“SCHMIDT NE ZNA GDJE JE DOŠAO”: Mustafa Cerić govorio o napadima na reisa Kavazovića, ima poruku za Nermina Nikšića (VIDEO)

4 Min Read

“Dodik je i dalje u vlasti. Čović na sličan način iznuđuje ustupke međunarodne zajednice koja se ne snalazi u ovoj situaciji. Jedino svjetsko pitanje koje se tiče Evrope i svijeta je BiH”, rekao je Cerić.
Mustafa Cerić, bivši reisul-ulema u BiH govoreći o kritikama koje su stigle na račun izjava reisu-l-uleme Huseina Kavazovića da se država brani u institucijama, a kada one zakažu, i na svaki drugi način, pa i oružjem, kaže da nije ništa pogrešno rekao.

“Naprotiv, reisu-l-ulema Kavazović je imao ne samo pravo nego i obavezu da digne svoj glas i da bude jasan kao što je bio da probudi Bošnjake pred diplomatsku odluju. Izjava Kavazovića je po nekima došla prekasno, ali je ipak došla, da probudi Bošnjake da ne prespavaju oluju koja im se sprema. Sprema se već više od 20 godina. Dodik svakodnevno govori kako je BiH greška i kako treba da nestane i kako on tu zemlju ne priznaje. Imamo njegovog brata Dragana Čovića koji govori o tome da ako se ne usvoji Izborni zakon po njegovoj volji neće biti BiH. To znači da ako ne bude po njihovoj volji, mi ćemo nestati kao narod i nacija. Nalazimo se u istoj situaciji kao i za vrijeme agresije”, kazao je Cerić.

“Imamo dvije zagonetke koje bi trebalo dešifrirati u narednom periodu. Ne znamo šta rade Bošnjaci i ne znamo šta misle. Nakon izjave Kavazovića počinjemo saznavati šta Bošnjaci misle, ali ne znamo šta rade. Druga stvar koju ne znamo je šta misli i radi međunarodna zajednica. Zadovoljan sam sa izjavom Američke ambasade koji se slažu sa izjavom Kavazovića. Međutim nemamo koristi od toga što se neko sa nama slaže. Mi ne vidimo tu nikakvu akciju. Dodik je i dalje u vlasti. Čović na sličan način iznuđuje ustupke međunarodne zajednice koja se ne snalazi u ovoj situaciji. Jedino svjetsko pitanje koje se tiče Evrope i svijeta je BiH”, rekao je Cerić.

Smatra da su imami su najotporniji u odbrani identiteta našeg naroda i države, te da je reisu-l-ulema uradio ono što je dužan.

“Sa tom svojom izjavom je učvrstio duhovnu liniju odbrane. Svaki imam u BiH je stražar na duhovnoj liniji odbrane. Bošnjaci moraju razvijati nacionalnu liniju odbrane. Postoji plan velikodržavnih ambicija iz Zagreba i Beograda. Predsjednik Hrvatske izađe i kaže da je greška to što Evropa pomaže Ukrajinu, smatra da Rusija ima pravo da izvrši agresiju. To je službeni stav Hrvatske. Vidimo kako se Vučić izvlači i na ovaj i na onaj način. Taj pritisak koji on pokušava da definira nikome nije jasno šta to znači. Beograd je u savezu sa Rusijom. Naravno i Kina se tu umiješala”, istakao je Cerić.

Za kraj emisije obratio se Nerminu Nikšiću i Christianu Schmidtu.

“Želim Nikšiću da kažem Nermine uozbilji se. Želim da preuzmeš kormilo i da budeš neko na razini izazova od dvojice onih kojima vjeruješ, ali ne vjeruješ onome ko je blizu tebe. Kako to da Bošnjaci ne vjeruju jedni drugima, a možete da vjerujete onima koji nam svaki dan prijete onim što nam se dogodilo. Schmdt, Njemačka je presudila, ima četiri presude za genocide u BiH. Schmidt prije nego što ste došli u BiH trebali ste to znati. Nemojte se time poigravati. Schmidt ne zna gdje je došao. Zato mu se događa da ode u Budimpeštu i kaže tako nešto”, rekao je Cerić za Hayat.

Share this Article