EVROPA JUDO KUP ZA JUNIORE: Lazar Ždrale osvojio srebro za Bosnu i Hercegovinu

2 Min Read

Evropa judo kup za juniore “Sarajevo 2023”, u organizaciji Judo saveza Bosne i Hercegovine, završen je danas.

U finalu kategorije do 81 kilograma bosanskohercegovački reprezentativac Lazar Ždrale poražen je od Kanađanina Jumbera Meladzea, dok su bronzane medalje osvojili Jason Okoye (Francuska) i Dušan Grahovac (Srbija).

Nacionalni tim naše zemlje tako je dvodnevno takmičenje za juniore i juniorke okončao s dvije srebrene i tri bronzane medalje.

Najuspješnija selekcija bila je Poljska, koja je danas osvojila još dvije zlatne medalje, te u konačnici takmičenje završila s pet zlatnih, jednim srebrenim i tri bronzana odličja.

Najsjajnije medalje za Poljake danas su osvojili Grzegorz Teresinski u kategoriji +100 kilograma i Kinga Chmielewska u konkurenciji džudistkinja od 57 kilograma.

Dva zlata drugog dana takmičenje osvojili su i rumunski takmičari. Kategorijom do 90 kilograma izdominirao je Rares Arsenie, dok je pobjeda u finalu kategorije do 48 kilograma, u duelu dvije zemljakinje, pripala Giorgiji Hagiani.

“Očekivali smo da će konkurencija na takmičenju biti žestoka. Ipak, presretni smo zbog dobrih rezultata koje smo ostvarili u Sarajevu”, rekao je Rares Arsenie, reprezentativac Rumunije i pobjednik u kategoriji do 90 kilograma.

Zahvaljujući pobjedi Nikoline Nišavić u konkurenciji džudistkinja do 52 kilograma Srbija je Evropa judo kup za juniore završila s dvije zlatne medalje i kao treća najuspješnija selekcija na turniru.

“Protivnice su bile dobro pripremljene i jako motivisane što je razlog više zbog kojeg se radujem zlatnoj medalji”, kazala je Nišavić, nakon ceremonije dodjele medalja.

Judo savez Bosne i Hercegovine još jednom je u potpunosti opravdao priznanje za najboljeg tehničkog organizatora u 2022. godini dobio od Evropske judo unije.

U naredna tri dana Sarajevo će biti domaći EJU trening kampa, a već 20. i 21. maja Istočno Sarajevo će ugostiti Evropa kup za seniore, saopćeno je iz Judo saveza BiH.

Share this Article