“SKLADIŠTENJE” U ORGANIZMU: Šta je vitamin F, zašto je važan i u kojim ga namirnicama ima?

3 Min Read

Ove kiseline imaju vitaminsko dejstvo – vitamin F, piše Stetoskop.rs.

Možda vam je poznatiji kao Omega 3.

Vitamin F se ne proizvodi u našem tijelu, ali se rastvara u mastima, što znači da može da se skladišti u organizmu i da se po potrebi otpušta u malim količinama. Stoga nije potrebno da se redovnim putem unosi u organizam putem ishrane naprimjer.

Hemijska struktura

Vitamin F čine esencijalne polinezasićene masne kiseline: linolna kiselina, linoleinska kiselina i arahidonska kiselina. Rastvorljive su u mastima. Apsorpciju pomažu vitamini A, C, D i E, fosfor, a odmažu radijacija i X-zraci. Da bi se ove esencijalne masne kiseline sačuvale, potrebno je vršiti hladno cijeđenje ulja.

Izvor

Vitamin F se nalazi u biljnom svijetu kao sastavni dio ulja. Prirodni izvori su: pšenične klice, sjemenke od lana, suncokreta, soje i kikirikija. Nalaze se i u pšeničnim klicama, suncokretovom zrnu, suncokretovom ulju, puteru, bademovom i orahovom ulju, kao i u nekim vrstama ribe (riblje ulje). Vitamin F je osjetljiv na svjetlost i toplotu, tako da u cilju očuvanja njegovog kvaliteta, namirnice koje ga sadrže moraju da se čuvaju daleko od izvora sunčane svjetlosti, da se jedu u svježem stanju ili su blago termički obrađene.

Uloga

Vitamin F je važan za pravilan razvoj i rast organizma, a utiče i na oksidacione procese u toku metabolizma. Služi i kao prekursor za sintezu prostaglandina. On pomaže sprječavanje taloženja holesterola u arterijama, suzbija oboljenja srca i doprinosi zdravlju kože i kose, smanjenju šećera u krvi, jača imunitet, utječe na pravilnu raspodjelu masti u unutrašnjim organima, reguliše oksidacione procese, podržava normalne žljezdane aktivnosti, stvaranje zglobne tečnosti, smanjenje holesterola i dr.

Dnevne potrebe

Preporučena doza: 10-20 g/dan, što odgovara 2.5 supene kašike suncokretovog ulja hladno ceđenog ili 12 kašičica sjemenki suncokreta.

Hipovitaminoza

Organizam čovjeka nije u stanju da sintetiše ovaj vitamin ali je kompleks rasprostranjen u prirodi, pa se deficiti rijetko javljaju kod čovjeka. Kod deficita razvija se poremećaj odbrambenog sistema i nastaje smanjena otpornost na virusne i bakterijske infekcije. Znaci hipovitaminoze su akne, perut, suha kosa, slabi nokti, dijareja (proliv).

Share this Article