POLITIČARI ĆE OD DANAS PRIMATI UVEĆANE PLATE: Pogledajte kako se Bećirović, kao opozicionar, borio protiv odluke za koju je danas podigao ruku (VIDEO)

3 Min Read

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je prijedlog budžeta za 2023. godinu. Prijedlog su podržali Denis Bećirović i Željka Cvijanović, dok je Željko Komšić glasao protiv.

Iz njegovog ureda su naveli da je Komšić glasao protiv prijedloga budžeta između ostalog i zbog povećanja plaća političarima. Dakle, iz istog razloga zbog kojeg desetak mjeseci ranije, aktuelni član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, nije podržao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a koji je prethodno prošao i u Predstavničkom domu.

Podsjećamo, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u junu protekle godine, sadašnji član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oštro je protestovao zbog budžeta za 2022. godinu prema kojem je bilo predviđeno povećanje plata funkcionerima.

“Cjelokupna bh. javnost je upućena oko sramotnog prijedloga koji je upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH i kojim je predviđeno povećanje plaća najviših državnih funkcionera. Smatram da je to neviđeni čin bahatosti, drskosti i bezosjećajnosti. Prije pola sata sam na Komisiji za finansije i budžet glasao protiv takvog prijedloga”, rekao je tada Bećirović.

Pozvao je da se ukinu ili ublaže takvi prijedlozi.

“Može ga zaustaviti ozbiljnim sistemskim mjerama ili eventualno ublažiti nekim sadaka pristupom da dajemo 500 KM u humanitarne svrhe. Predlažem da se okrenemo sistemskom pristupu, što znači da zaustavimo ovo sramotno povećanje plaća. Predlažem da uvrstimo novu tačku dnevnog reda, koja bi se odnosila na taj nemoralni čin. Imam konkretne zaključke. Taj prijedlog nisu donijele rode, nego ministri iz HDZ-a, SNSD-a i SDA”, dodao je Bećirović.

Odluka o “sramnom povećanju plaća”, mogla se i morala se korigirati nakon formiranja nove vlasti na državnoj razini, no ni jedna vladajuća partija iz “Trojke” nije poduzela ništa da se ukloni ta skandalozna odluka iza koje je stajao bivši ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Budžet je danas usvojen u predloženom obliku, pa će tako uvećane plaće od danas primati svi oni funkcioneri koji su pred izbore baš na toj temi demagoški grabili političke poene.

U video prilogu pogledajte kako se Bećirović iz opozicionih klupa borio protiv sramotnog povećanja plaća političarima što je mogao spriječiti da je, kao Komšić, glasao protiv predloženog budžeta:

Share this Article