GRLIĆ RADMAN SE OSIM ZA HRVATE U BiH I SCHMIDTA, BRINE I ZA ČLANOVE “TROJKE”: “Traje gruba medijska kampanja kojom se nastoji vršiti daljnji pritisak na bošnjačke…”

2 Min Read

Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u srijedu su održali zajedničku sjednicu na temu uloge hrvatskog naroda i suradnje Hrvatske i BiH na euroatlantskom putu te zemlje.

Odboru se obratio šef diplomacije koji je rekao da je BiH ovu godinu započela u “znatno pozitivnijem ozračju u odnosu na izrazito burnu 2022. godinu”.

“Susjedna zemlja dobila je status kandidata za članstvo u EU-u, u tijeku je proces uspostave nove vlasti koja je na svoju agendu stavila europski put i provođenje reformi te se događa ‘iznimna dinamika bilateralnih posjeta i susreta’ koji svjedoče jednom novom pristupu”, rekao je Grlić Radman.

“Naša očekivanja su da će u BiH prevladati one političke snage koje se zalažu za suradnju unutar zemlje, kao i sa susjednim državama”, kaže on.

Veli da u BiH traje “gruba medijska kampanja” kojom se nastoji “vršiti daljnji pritisak na visokog predstavnika Christiana Schmidta i bošnjačke političke lidere” koji nastoje graditi “konstruktivne odnose” s Hrvatima i Hrvatskom te da se njihova “otvorenost za suradnju predstavlja kao izdaja bošnjačkih interesa”, prenose agencije.

Govoreći o procesu formiranja vlade Federacije BiH, Grlić Radman je rekao da Hrvatska preferira da se taj proces ostvari “kroz postojeće procedure”, što bi svjedočilo o “zrelosti političkih aktera” u BiH.

Share this Article