Szijjarto: Nije bitno šta ja mislim o Dodiku, ne pristajemo na briselske sankcije bilo kome na Balkanu

5 Min Read

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto održao je u Sarajevu sastanak sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem, a nakon susreta osvrnuo se razgovor i odnose zemalja.

Na početku konferencije za medije, Szijjarto se osvrnuo na Konakovićev raniji boravak u Mađarskoj kao sportskog radnika.

“Sa Konakovićem smo se prvi put sreli, ali ja se nadam i računam da će pozitivno da se odnosi prema Mađarskoj. Košarkaški simpatizeri se sjećaju perioda kada je ministar igrao kod nas. Nadam se da je u to vrijeme stekao pozitivne utiske o nama Mađarima”, rekao je Szijjarto.

Nakon toga, osvrnuo se na problem ilegalnih migracija o kojem je razgovarano.

“Kada se cijeli evropski kontinent i centralna Evropa suočava sa teškim izazovima koje je donio rat u Ukrajini, a kao što znate Mađarska je pod pritiskom ne samo zbog rata već i sa juga zbog ilegalne migracije. U toj situaciji u kojoj se Evropa nalazi, vrlo jasno pokazuje kolika je bila greška Evropske unije što proteklih godina nije radila na proširenju Unije na Zapadni Balkan. Da je ovo područje već pripojeno EU, mnogo bi se efikasnije nosili sa problemima i teškoćama”, rekao je Szijjarto.

Također, osvrnuo se i na saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Rat u našem susjedstvu je izazvao globalnu krizu što se tiče snabdijevanja hranom. Zbog toga, računamo na jačanje migracija. Zaustavili smo 265.000 ilegalnih migranata prošle godine na našim južnim granicama. Migracija je opasna pojava i treba da se zaustavi. Što je bolja saradnja sa zemljama u regiji Zapadnog Balkana, tim efikasnije možemo da se borimo sa ilegalnim migracijama. Zbog toga postoji saradnja između MUP-a Mađarske i Ministarsta sigurnosti BiH”, ističe šef mađarske diplomatije.

Szijjarto ističe i kako je stabilnost BiH od izuzetnog značaja za Mađarsku.

“Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU, ali dobro znate da u EU postoje zemlje članice koje samo verbalno podržavaju proširenje, ali kada dođe do odlučivanja onda su uzdržane. Pozivamo članice da prestanu sa onemogućavanjem procesa proširenja EU, jer to za EU i Mađarsku znači sigurnosni rizik. Stabilnost BiH je od velikog značaja za nas i očekujemo od Brisela da u budućem periodu učini određene korake na proširenju”, pojašnjava Szijjarto.

Tokom konferencije za medije, Szijjarto se osvrnuo i na pitanje sankcija koje uvodi Evropska unija.

“Vidite da Brisel pribjegava sankcijama. Ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne, možemo zaključiti da nijedne mjere nisu uspjele dovesti do značajnijih rezultata. Ista je situacija sa briselskim sankcijama. Mi nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan. Oni koji smatraju da se sankcijama mogu riješiti problemi, oni pojma nemaju kakva je ovdje situacija i na taj način pokušavaju prikriti svoje neznanje. Mi podržavamo dijalog u obostranom interesu. Ekonomska saradnja je u velikoj mjeri razvijena proteklih godina. Imali smo robnu razmjenu preko 600 miliona eura što je pozitivno i za jednu i drugu stranu. BiH može računati na Mađarsku u interesu da vaš proces pridruženja EU bude ubrzan”, rekao je Szijjarto.

Na kraju Szijjarto se osvrnuo i na izvještaj State Departmenta u kojem je svoje mjesto dobio i Elmedin Konaković zbog odnosa sa medijima.

“Ja sam zapanjen tim izvještajem. Uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih Sjedinjenih Američkih Država formiraju mišljenje o nama”, jasan je Szijjarto.

U zaključku Szijjarto se osvrnuo na odnos koji Mađarska ima prema Miloradu Dodiku.

“Nemojte se ljutiti, ali je nebitno šta ja mislim o Dodiku. Važno je šta ljudi u BiH, a posebno u RS-u misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u RS-u je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno”, zaključio je mađarski ministar vanjskih poslova.

Share this Article