REAKCIJA BORAČKIH UDRUŽENJA IZ GORNJEG VAKUFA-USKOPLJA NA GOSTOVANJE ELMEDINA KONAKOVIĆA NA HRT-u: “Sramno, skandalozno i podaničko ponašanje ministra”

5 Min Read

Povodom gostovanja ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića u emisiji HRT-a “Nedjeljom u 2” i, kako su naveli, “sramnog, skandalaznog i podaničkog ponašanja” i izjave kada je “direktno odbio da odgovori na postavljeno pitanje da li je Republika Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu”, izražavamo ogorčenje i najoštrije osuđujemo i preziremo jedan ovakav servilan odnos i podanički mentalitet na štetu vlastite države i krvlju stečene domovine” reagovala su udruženja porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Pitamo se da li je ovo uvod u izjednačavanje herojske Armije RBiH i naše časne borbe sa presuđenim agresorima na našu domovinu i vrlo opasan pokušaj dovođenja u pitanje karaktera proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95., te ovim činom dotični državni ministar gubi naše elementarno povjerenje uslijed pokazanog i sada dokazanog nedostatka nacionalne svijesti i patriotizma.

Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kao što su presude u predmetima „Prilić i drugi“, „Blaškić“, „Kordić“ i ostale presude, činjenično i nedvosmisleno je utvrđeno učešće Republike Hrvatske u agresiji na našu domovinu i da je predsjednik te republike Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, da je Republika Hrvatska učestvovala u oružanom sukobu protiv bosanskih Muslimana na teritoriji Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, da je Republika Hrvatska imala potpunu kontrolu nad HVO-om, a iz kojeg su proizašli ratni zločini, pa evo i na samim područjima naše Srednje Bosne.
ŠTA BI MINISTAR TREBAO ZNATI

Mi se nećemo baviti ovim presudama, pozivamo Gospodina Konakovića da se upozna sa istima, radi minimuma znanja koje bi trebao posjedovati kao državni ministar u pogledu nespornih historijskijh i pravnih činjenica kako se ne bi sramotili i samoponižavali na štetu države i vlastitog naroda.

Poziv ministre, da dođete u naš herojski grad. Istinu da Vam saopštimo o ratnoj prošlosti.

Bolno sazanje ćete dobiti koliko ste vašim odbijanjem odgovora i okretanjem leđa isitini nanijeli tuge i bola majkama i očevima naših šehida, njihovim suprugama i djeci, ratnim invalidima i njihovoj rodbini, demobilisanim borcima.

Dođite, pokazat ćemo vam video snimke i fotografije sablasno i apokaliptično razrušenog grada do temelja.

Takva crna i nesretna sudbina namijenjena je Gornjem vakufu jer se našao na putu zločinačkoj politici Franje Tuđmana čijim bi pokoravanjem i osvajanjem tzv. Herceg-Bosna činila kompaktnu cjelinu sa Hrvatskom.

Možda, drugi put, steknete hrabrost za davanje ogovora kada vam dadnemo na uvid brojne stenograme, naređenja u vojne dokumente koji jasno i nedvosmisleno govore o uključenosti oružanih snaga Republike Hrvatske u napade na području Gornjeg Vakufa.

Ovdje ćemo vam navesti podatak da je na gornjovakufskim ratištima bila raspoređena kompletna brigada sa vinkovačkog područja sa kompletnom komandom, topništvom i preko 2.000 ljudi, kao i jedna od najeletnijih jedinica hrvatske vojske nad nazivom „Zrinski“.

Razgovori sa zarobljenim vojnicima hrvatske vojske svjedoče da su na ovim ratištima bili pristutni i vojnici iz Osijeka, Splita,varaždina i ostalih gradova iz Hrvatske, odnosno njihovih tamnošnjih brigada.
CITAT FRANJE TUĐMANA

I na kraju, citat Franje Tuđmana, kada se obraća svom ministru Šušku i generalu Bobetku, nakon što je ofanziva hrvatske vojske i HVO-a doživila fijasko u Gornjem vakufu:

„Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu s Gornji Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh. Ministre, ti znaš i sam da je danas i jedan od supredsjedatelja pitao, u tom sklopu, da li smo kadri i da li ćemo ovladati Gornjim Vakufom, i ja sam vama dao zadaću, to nije izvršeno i na taj način smo se politički i vojnički kompromitirali i dali smo, potvrdili smo na taj način, te prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni Muslimanima na tom području.To je jedan fijasko…“

GORNJI Vakuf je jasan primjer i nesporen dokaz umješanosti Hrvatske u rat u Bosni i Hercegovini i činu agresije koju je vršila na prostorima naše suverene i nezavisne države.

Ministre Konakoviću, mi se ponosimo našom časnom borbom i herojskom Armijom R BiH i karakterom proteklog rata, nećemo dozvoliti da patriote ove zemlje budu igračke zarad vaših politikantskih igara i stavova, jer smo za ovu svetu domovinu dvali dijelove tijela, ali i živote.

Pozivamo vas da budete dostojanstveni, da podignete glavu i da se više nikad ne spuštate na ovakv nivo dok predstavljate ovu držav, podanički mentalitet isti nam je kao i izdaja, ne opraštamo ni jedno ni drugo”, zaključuje se u reakciji pomenutih udruženja.

Share this Article