REUTEN ODRŽAO LEKCIJU BORJANI KRIŠTO U BRUXELLESU: “Znamo da je HDZ bio protiv sankcija Rusiji!”

2 Min Read

Europarlamentarac Thijs Reuten kritikovao je izlaganje predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto pred Odborom za vanjske poslove EU u vezi deklarativne osude ruske agresije od strane HDZ-a.

Reuten je rekao da su riječi jeftine te da se posvećenost evropskim vrijednostima pokazuje, a ne govori.

“Predsjedavajuća Krišto je kazala da je ‘kao predstavnica hrvatskog naroda’ (vjerovatno je mislila na građane BiH) na svim forumima osudila agresiju Rusije’. To je odlično. Ali riječi su jeftine. Bolje da vaš partijski lider glasa za sankcije. Prava predanost EU se pokazuje, a ne govori”, rekao je Reuten.

Dodao je da svi znaju kako je glasao lider HDZ-a Dragan Čović.

https://twitter.com/thijsreuten/status/1638855609385713665?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1638855609385713665%7Ctwgr%5E658baa4d425a62477903734cf7b0caa521d0043b%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodna-bosna.ba%2Fvijest%2F293638%2Freuten_odrzao_lekciju_borjani_kristo_u_bruxellesu_znamo_da_je_hdz_bio_protiv_sankcija_rusiji.html

Podsjećamo, Reuten je jučer postavljajući pitanje Krišto kazao da ga ne čudi da Putinova marioneta Milorad Dodik sabotira svaki korak Bosne i Hercegovine ka EU integracijama, dodavši da on to ne može sam i da mu se u tome pridružio HDZ.

Iz tog razloga je upitao Krišto kao predsjedavajuću Vijeća ministara kako će spriječiti “bilo koju” stranku da blokira sankcije Rusiji.

SNSD I HDZ BILI PROTIV PODRŠKE UKRAJINI

Prošle godine Dom Naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je da podrži prijedlog zaključaka o usaglašavanju stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije o agresiji na Ukrajinu.

Delegati su se tada izjašnjavali o prijedlogu Denisa Bećirovića da se od Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine zatraži potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije o agresiji na Ukrajinu.

Od 15 delegata, Za usvajanje prijedloga je glasalo šest, protiv je bilo sedam, dok su dva bila suzdržana. Usvajanje prijedloga su podržali svi delegati iz kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić (DF BiH) iz kluba Hrvata. Iz kluba Hrvata suzdržani su bili Lidija Bradar (HDZ BiH) i Bariša Čolak (HDZ BiH). Protiv je glasalo sedam delagata, svi delegati iz reda srpskog naroda te Marina Pendeš (HDZ BiH) i Dragan Čović (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda. Time je prijedlog usklađivanja politike sa politikom Evropske unije odbijen.

Share this Article