USTAVNI SUD BiH PRESUDIO: Odbijeni zahtjevi Komšića i Džaferovića, Schmidtovi amandmani u skladu sa Ustavom!

2 Min Read

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zehtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića kojim je tražena ocjena ustavnosti odredaba Ustava FBiH koje je nametnuo OHR, saznaje Istraga.ba.

Prema informacijama Istrage, dvoje sudija je bilo protiv odbijanja zahtjeva.

Ustavni sud BiH je konstatovao da su amandmani Christiana Schmidta na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH “u skladu sa Ustavom BiH” i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ br. 79/22 i 80/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj 67/22), utvrdio da su amandmani i izmjene Izbornog zakona u skladu sa čl. I/2, II/2, II/4. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5. i 7. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Ova odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Share this Article