Nikšić odbacivanje Komšićeve i Džaferovićeve apelacije iskoristio kao opravdanje da

4 Min Read

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentarisao je odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Željka Komšića i Šefika Džaferovića poručivši da je odluka razotkrila još jedan spin grupacije SDA i DF-a.

“Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Komšića i Džaferovića razotkrila je još jedan spin grupacije SDFA. Kao i uvijek do sada, bez obzira odgovara li ili ne, odluke sudova bi trebalo da se provode bez dodatnih komentara”, mišljenja je Nikšić.

Potom je Nikšić ovom odlukom suda pokušao pronaći alibi za buduće glasanje SDP-a u procesu izbora sudije Ustavnog suda BiH.

Naglasio je da mu to nije namjera, ali da mora podsjetiti kako je nakon odluke o apleaciji Komšića i Džaferovića potpuno jasno da eventualni izbor sudije Ustavnog suda na posljednjoj sjednici Parlamenta FBiH uopće ne bi utjecao na ishod glasanja, a kamoli bio presudan.

“Pa ipak, sjetimo se desetina medijskih natpisa, izjava megafona ove političke grupacije i stavova kojekakvih ‘analitičara’ koji su nas optuživali za ‘izdaju’ uporno dezinformišući javnost, uvjeravajući sve u ovu potpuno neistinitu tezu”, ističe.

Nikšić pak u ovom slučaju odluku u apelaciji Komšić-Džaferović koristi samo kao alibi za najavljenu odluku da za novog sudiju podrži Marina Vukoju. A suština problematiziranja Vukoje nije samo njegovo eventualno učešće u odlučivanju po apelaciji Komšića i Džaferovića, već nešto sasvim drugo.

Izbor Vukoje se problematizira iz niza drugih razloga, a prije svega sudačkog iskustva, ali i činjenice da je u prošlosti bio na listama HDZ-a. I bez obzira što su opravdane kritike da je i SDA u Ustavni sud imenovala neke kadrove koji su bili u toj stranci, obećanja o depolitizaciji i izboru najiskusnijih kadrova, Nikšić u ovom momentu zanemaruje.

Čelnik SDP-a je naveo da su ih optuživali da će glasanjem za prvorangiranog kandidata osuditi apelaciju na propast, isporučiti državu i niz drugih gluposti. I tačnoje da su to radili neki, ali ne svi i kritike za imenovanje Vukoje su šire.

“Napominjem da trenutno u Ustavnom sudu BiH ima osam sudija, tri međunarodna, dva iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i jedan iz reda hrvatskog naroda. Sve sudije su birane u parlamentu na osnovu političkih dogovora”, poručio je.

Nikšić je napravio i jednu činjeničnu grešku, a to je da u Ustavnom sudu trenutno nema osam, već sedam sudija te da nedostaje dvoje.

Dodao je da uopšte ne želi licitirati s tim informacijama jer je siguran da javnost dobro zna kojoj političkoj opciji je blizak koji sudija.

“Kada znamo da su neki bili članovi, pa i ministri etnonacionalnih partija, u najmanju ruku licemjerno zvuči njihova priča o navodnoj borbi protiv politizacije. Zato je bitno, kada opet sutra opoziciona grupacija bude prozivala novu većinu za bilo kakvu izdaju, prisjetiti se dojučerašnjih naslova kojim su nas uvjeravali da je izbor sudije iz reda hrvatskog naroda presudan za sudbinu apelacije”, naglašava.

Ističe da tog sudiju, na njihovu žalost, nisu izabrali te su razotkrili njihovu manipulaciju.

“Ni prvi ni zadnji put”, zaključio je.

Share this Article