NIKŠIĆ ZAPRIJETIO LENDI: “Ako ne potpiše novu Vladu, zakazat ćemo sjednicu Parlamenta i zatražit da se…”

4 Min Read

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić osvrnuo se nakon sastanka Osmorke i HDZ-a u Mostaru te je poručio kako su stranke usaglasile sve detalje o uspostavljanju vlasti na federalnom nivou.

Na početku obraćanja, Nikšić je naglasio kako su se stranke na sastanku bavile samo radom buduće vlade.

“Smatram da je važno da smo došli do cilja. Današnji sastanak je zamišljen da izdefinišemo stvari oko imenovanja federalne vlade. Moram istaći zahvalnost na atmosferi koju smo imali. Nismo se bavili osim nama samima i onim što želimo da uradimo, kako da promijenimo i u startu krenemo onako kako smo obećali, da prije imenovanja vlade imamo konkretne stvari, programe koje vlada preuzima na sebe da zajedno sa većinom realizira”, rekao je Nikšić.

Također, poručio je kako je izgubljeno puno vremena, ali da su poznati razlozi zbog čega je došlo do toga.

“Izgubili smo puno vremena, ali svjesni smo limitirajućih faktora koji su uslovili situaciju u Klubu Bošnjaka. Ne želimo se baviti time i vraćati se na to. Očekujemo i nakon ovih sankcija koje je izrekla američka administracija da pravosuđe odradi svoj dio posla i da javnosti bude poznato ono što mi svi znamo, kako je došlo do izigravanja volje kada su u pitanju izbori za Dom naroda u Parlamentu FBiH”, rekao je predsjednik SDP-a.

Tokom konferencije, Nikšić je potvrdio da će grupacija stranaka iza Osmorke rasporediti deset resora u Vladi FBiH.

“Deset resora je pripalo grupaciji političkih partija. Unutar naše grupacije je to precizno dogovoreno i nije ništa promijenjeno. Kada je u pitanju odluka Ustavnog suda, ja sam komentirao odluku da ih ne treba komentirati. Naravno, nekada vam odluke odgovaraju, a nekada ne. Ako želimo imati vladavinu prava, onda moramo poštovati odluke sudova. Komentirao sam to zbog spinova kada su napravljeni spinovi oko imenovanja odluke sudije Ustavnog suda. Smatram da trebamo bježati od spinova. Pokušavamo napraviti zaokret na političkoj sceni, da se dogovaramo i da poštujemo to svi. Da li treba visoki predstavnik sankcionisati bilo koga? Naravno da se ne slažem sa njegovim izjavama i to mu kažemo u komunikaciji otvoreno. On je jedan čovjek kada pričate s njim, a drugi kada dođe do mikrofona. Svako od nas nosi svoj križ i odgovara za svoja djela”, poručio je Nikšić.

Objasnio je i dalji proces formiranja Vlade FBiH.

“Navikli smo da šta god napravimo, da smo izdajnici za nekoga. Ponavljam, sve što radim, radim potpuno mirne savjesti želeći da napravimo iskorak i politiku koja će rješavati stvarne životne probleme građana. Ako uspijemo popraviti stvari za deset posto, siguran sam da će nam svima biti bolje. Kako ćemo zaobići Lendu? Nismo to planirali. U našem sporazumu jasno stoji šta su ustavne obaveze. Ponudit ćemo sastav vlade, dokazat ćemo da imamo većinu, predsjednica FBiH donosi odluku o imenovanju, šalje na saglasnost potpredsjednicima. Nadamo se da bi se moglo desiti da ljudi shvate da parlamentarna demokratija podrazumijeva da onaj ko ima većinu ima i vlast. Ako ne dođe do potpisa, zakazat ćemo sjednicu Parlamenta i zatražit da se većini omogući formiranje vlade”, objasnio je Nikšić.

Na kraju, predsjednik SDP-a je komentirao odluku vlasti u RS-u da prekine kontakte sa američkim i britanskim zvaničnicima i diplomatama.

“Nadam se da su svjesni težine odluke. To je njihovo pravo, ali nema nikakvu težinu kada je u pitanju država. Mi ćemo dodatno intenzivirati aktivnosti na državnom nivou. Vijeće ministara radi i vrijeme je da se oslonimo na one koji su nam iskreni prijatelji bez kojih teško da možemo opstati”, zaključio je Nikšić.

Share this Article