STARA POLITIKA PODJELA: Hoće li državni ministri i parlamentarci iz RS-a poštovati Dodikovu naredbu?

4 Min Read

Nova radikalna mjera predsjednika RS-a Milorada Dodika. Ovaj put usmjerena ka američkim i britanskim diplomatama. Za takav potez Dodik vidi opravdanje u njihovom, kako tvrdi, antidejtonskom djelovanju i uplitanju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Dakle, ova odluka u suštini znači da će državni ministri iz RS-a, kao i brojni državni parlamentarci prema odluci ili, bolje rečeno, naredbi Vlade RS-a, ubuduće odbijati saradnju s uposlenicima ambasada SAD-a i Velike Britanije.

“Donijeli smo odluku da se prekida bilo kakav kontakt s osobljem Britanske i Američke ambasade ovdje u Bosni i Hercegovini i to je naš odnos prema tim zlotvorima”, poručio je Dodik.

A odgovori iz ambasada SAD i Velike Britanije na oštre riječi Milorada Dodika nisu izostali. U nimalo blažem tonu iz State Departmenta Dodiku su poručili da svojim očajničkim potezima stavlja hipoteku na budućnost stanovnika RS-a.

“Sjedinjene Države stoje uz narod Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS-u. Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda”, istakli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Na još jedan pokušaj izjednačavanja entitetskog s državnim iz Britanske ambasade potcrtali su da samo Bosna i Hercegovina ima nadležnost donositi odluke o diplomatskim odnosima:

“Sve drastičnije odluke predsjednika entiteta RS g. Milorada Dodika štete interesima i reputaciji RS-a. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobiti svih građana ove zemlje.”

Nakon stranih diplomata, na nove mjere predsjednika RS-a reagovali su i iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine – institucije koja jedino ima zakonsku nadležnost da se bavi vanjskom politikom. Tako je Denis Bećirović ovakvu odluku Vlade RS-a ocijenio tragikomičnom. Ipak, Dodikove prijetnje, upozorava, treba shvatati ozbiljno.

“Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u bh. entitetu RS, država Bosna i Hercegovina će nastaviti još intenzivniju saradnju sa Zapadom. Krajnje je vrijeme da politički vazal Putinovog režima Milorad Dodik dobije jedinstven odgovor Zapada”, poručio je Bećirović.

Na upite iz ureda članova Predsjedništva Željka Komšića i Željke Cvijanović odogovora nije bilo.

Dok čeka jedinstvenu osudu Zapada za posljednje poteze Dodika, Bećirović je dobio odgovor iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. U svom dobro poznatom stilu: “Denis Bećirović naziva ovu odluku tragikomičnom. Kako onda karakterizuje svoju odluku o prekidu kontakata s ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini? Zar stvarno misli da je principijelna? Čiji je on vazal?”

Nije se dugo čekalo na reakciju iz kabineta Denisa Bećirovića. Podsjetili su Rusku ambasadu da se nalaze na teritoriji nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, a da ovakvim izjavama izlaze iz okvira dozvoljenog diplomatskog djelovanja.

A nerijetko u javnosti stranke koje dolaze iz Federacije, a čine vlast na državnom nivou, budu kritikovane zbog šutnje na ovakve i slične poteze Milorada Dodika do te mjere da se dovodi u pitanje i njihova buduća saradnja. Ipak, ova odluka iz RS-a naišla je na reakcije. Posebno u kontekstu težine ovakve odluke, s obzirom na to da dolazi s entitetskog nivoa.

“Nema nikakvu težinu kad je u pitanju država Bosna i Hercegovina. Ono što je važno, svi znamo u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, međunarodno pravni subjektivitet je države Bosne i Hercegovine”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

A Dodik, čini se, od stare politike podjela ne odustaje. Stav obje države prema našoj zemlji dobro je poznat svima osim Dodiku, koji je, podsjećamo, na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, što dovoljno govori o njihovom vrednovanju njegovih postupaka.

Share this Article