Trojka: Ako su SDA i DF zabrinuti zbog intervencija OHR-a neka Lendo prizna volju Parlamenta FBiH

2 Min Read

Stranke Trojke, SDP, Narod i pravda i Naša stranka oglasili su se saopćenjem u kojem pozivaju SDA i DF da prestanu sa “širenjem paranoje zbog sve izvjesnijeg gubljenja vlasti” u kontekstu novih potencijalnih odluka visokog predstavnika.
Tvrde kako neiskreno zvuči zabrinutost SDA i DF-a zbog moguće intervencije OHR-a, ako se zna da imaju mogućnost da takav postupak spriječe.

“Jednostavnim Lendinim priznanjem volje parlamentarne većine svaka intervencija postaje suvišna i bespredmetna. Ukoliko Refik Lendo da saglasnost na imenovanje Vlade iza koje stoji očita parlamentarna većina, ni do kakve intervencije ne može ni doći. Izvrtanje je teza da parlamentarna većina namjerom da imenuje vladu vrši pravno nasilje”, istakli su.

Smatraju da pravno nasilje zapravo vrši manjina u Parlamentu FBiH “koja ruši parlamentarnu demokratiju i ne priznaje temeljni princip parlamentarne demokratije”, odnosno koncept da da većina u parlamentu formira vlast.

“Svjedočimo vrhuncu paradoksa kada oni koji ne priznaju parlamentarnu većinu ironično prozivaju međunarodnu zajednicu za zanemarivanje volje parlamenta. Trojka još jednom poziva parlamentarnu manjinu da pokaže barem minimum osjećaja za demokratske principe te da pozovu svog potpredsjednika FBiH Refika Lendu, da ne blokira imenovanje Vlade FBiH iza koje stoji volja Parlamenta FBiH”, poručili su.

Tvrde da će, ako to ne učine, SDA i DF biti “jedini i isključivi uzročnici eventualne” te nužne intervencije OHR-a.

Share this Article