ZLATAN BEGIĆ UZBURKAO DUHOVE, OGLASIO SE I KREŠIĆ: „Hoćemo da svi vide koliki ste izdajnici i dokle ćete ići…“

3 Min Read

Ne stišavaju se reakcije na saopćenje Trojke koja poručuje: „Ako su SDA i DF zabrinuti zbog intervencija neka Lendo prizna volju Parlamenta FBiH“.

Oglasio se zastupnik DF-a u federalnom parlamentu Zlatan Begić.

-Ne, hoćemo da svi vide koliki ste izdajnici i dokle ćete ići! Prof. dr. Boris Krešić je to najbolje objasnio. Sačuvaćemo mi državu i od vas, kako smo je znali sačuvati i od vaših nalogodavaca iz Mostara, Banja Luke i ambasada, poručio je federalni parlamentarac DF-a i profesor Ustavnog prava Zlatan Begić.

Svoj sud o svemu iznio je i profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli Boris Krešić.

-“Ili nas priznajte mimo ustavnih pravila, ili ćemo prodati pržavu”. To je taj narativ, poručio je Boris Krešić.

Podsjetimo, Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem pozivaju SDA i DF da prestanu sa “širenjem paranoje zbog sve izvjesnijeg gubljenja vlasti”.

Kako navode, neiskreno zvuči zabrinutost ovih stranaka zbog moguće intervencije OHR-a, ako se zna da imaju mogućnost da takav postupak spriječe. Jednostavnim Lendinim priznanjem volje parlamentarne većine, dodaju, svaka intervencija postaje suvišna i bespredmetna.

-Ukoliko Refik Lendo da saglasnost na imenovanje vlade iza koje stoji očita parlamentarna većina, ni do kakve intervencije ne može ni doći. Izvrtanje je teza da parlamentarna većina namjerom da imenuje vladu vrši pravno nasilje. To čini manjina u parlamentu koja ruši parlamentarnu demokratiju i ne priznaje temeljni princip parlamentarne demokracije, a to je da većina u parlamentu formira vlast. Svjedočimo vrhuncu paradoksa kada oni koji ne priznaju parlamentarnu većinu ironično prozivaju međunarodnu zajednicu za zanemarivanje volje parlamenta, navode iz “Trojke”.

ova koalicija još jednom poziva parlamentarnu manjinu da “pokaže barem minimum osjećaja za demokratske principe, te da pozovu svog potpredsjednika FBiH Refika Lendu, da ne blokira imenovanje Vlade FBiH iza koje stoji volja Parlamenta FBiH”.

-Ukoliko to ne učine, SDA i DF će biti jedini i isključivi uzročnici eventualne, u tom slučaju nužne, intervencije OHR-a kao nadležnog organa koji jedini može razriješiti blokadu, zaključuje se u saopćenju Trojke.

(SB)

Share this Article