Mehmedović: Bosance provociraju da bi srušili OHR, zato trebamo protestovati ispred EU delegacije

4 Min Read

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se u vezi moguće nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom bi mijenjao odluku koju je donio prije šest mjeseci.

“Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne amandmane kojim će se Bosanci dovesti u podređeni i ponižavajući položaj te inaugurisati nadvlast kantona nad entitetom FBiH, tvrdim da nije cilj deblokada uspostave Vlade FBiH, već se radi o uvođenju blokada Bosancima da se u budućnosti bore protiv separatizma i blokada koje bi došle iz zapadne Hercegovine preko supremacije kantona u formiranju vlasti”. rekao je.

Istakao je da upozorava sve faktore u BiH, a posebno “Trojku (HNS+)” da je u pitanju priprema terena za vrlo krupna događanja.

“Bosanci se provociraju da sruše OHR u BiH, kako bi se HDZ legitimno povukao i reorganizirao samoupravu pod izgovorom da su Bošnjaci remetilački i antizapadni faktor”, rekao je Mehmedović.

Iz tog razloga, smatra Mehmedović, protesti protiv Schmidtovih najavljenih rješenja moraju biti organizovani ispred kancelarije EU “jer je ovo potpuno obesmišljavanje puta BiH u EU i 14 tačaka”.

“Zašto Njemačka i EU dopuštaju Schmidtu da Bošnjake pretavara u građane drugog reda i nižu rasu? Da li Bošnjacima treba oduzeti političku samostalnost i onemogućiti političku ravnopravnost da bi bili prihvatljivi EU?! Nije li ovo vjerski rasizam?”, rekao je Mehmedović.

U nastavku se zapitao da li Schmidt najavljenim rješenjima uvodi aparthejd da bi počela realizacija Orbanovog plana o rješenju “problema sa državom sa dva miliona muslimana”.

“Ako etničkim čistim kantonima iz zapadne Hercegovine date kontrolu nad Federacijom, dobili smo kontrolu i supremaciju Trećeg entiteta i HZ HB nad Federacijom: sljedeći scanarij će biti oduzeti SDA-u vlast u dijelu kantona sa bošnjačkom većinom i time je proces okončan. Pretvarati HDZ BiH u trajnu i nedodirljivu stranku je opasan signal da će marionete Zagreba i Beograda dobiti ključne poluge za trajnu vlast i trajnu potpunu kontrolu bošnjačke političke volje i suštinskih procesa u BiH, naravno otimajući nacionalna bogatstva Bosne. Ono što je Dejton uradio sa modelom Republike Srpske, sada PIC i Schmidt rade preko pretvaranja HDZ u hrvatski Savez komunista u BiH”, rekao je Mehmedović.

Dodaje da je ključno pitanje zašto PIC preko Schmidta gura Bošnjake i bosanske snage u sukob sa Zapadom?

“Koji je cilj i koji će biti rezultati? Radikalizacija Bošnjaka, nemiri, da Bošnjaci budu okrivljeni za rušenje i gašenje OHR-a, da se iz HDZ-a oglase i optuže Bošnjake za antizapadnu politiku, za terorizam-to je već viđeno ili da pomognemo Čovićevom savezniku Dodiku koji ne priznaje Schmidta, da mu se pridružimo u bojkotu Visokog predstavnika pa da budemo isti. Je li cilj da se Bošnjaci isporuče Dodiku na antizapadnim aktivnostima”, zapitao se Mehmedović.

Dodao je da ako Schmidt, kao izvođač radova najutjecajnijih u PIC-u, isporuči Federaciju BiH kao koloniju Hrvatske, Dodik će dobiti snažan zamah da krene u novu ofanzivu.

“Ne zaboravimo, Dodika se jača upravo ovakvim odlukama kakve planira Schmidt da bi pogodovao i ugodio HDZ-u. Nije to samo jačanje HDZ-a već je to jačanje antizapadne klime u BiH. To je demonstracija kontrole hrvatsko-srpskih uslova za BiH. Ovo što se sada dešava je retuđmanizacija i remiloševizacija uz pomoć PIC-a i Schmidta. Šta bi Schmidt mogao uraditi poslije ovoga: Proglasiti Čovića doživotnim kao Maršala Tita, a HDZ jedinom partijom za Hrvate u BiH kao Savez komunista. Nećete nas pokolebati! Imat ćete žestok otpor!”, zaključio je Mehmedović.

Share this Article