STANIVUKOVIĆ SE SUPROTSTAVIO DODIKU: “Ne treba prekidati komunikaciju s ambasadorima SAD i Velike Britanije, to nije u interesu RS-a!”

3 Min Read

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković usprotivio se danas insistiranju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se prekinu odnosi sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije, što je i doneseno kao odluka vlade ovog entiteta na sjednici prije nekoliko dana.

“Ja sam gotovo siguran da to nije dobra odluka. Srbi, Srbija, Republika Srpska, Banjaluka – mi uvijek moramo da budemo za pregovaračkim stolom u svakoj sekundi ali treba da damo završnu riječ o svemu što se nas tiče.”

Stanivuković dodaje da odustajanje predstavlja slabost.

“Nekada slabost pokazujete kada nemate snagu da budete za pregovaračkim stolom, ma koliko god se razlikovali. Nemojte da mislite da ja nemam sumnju, odnosno da nisam siguran u to da su pojedine vlade kao što su SAD, Njemačka i slično, često davale izjave i imale stavove koji su potpuno u suprotnosti interesima srpskog naroda. Protiv toga smo, to ćemo uvijek reći i nećemo dozvoliti takve napade”, rekao je Stanivuković.

Ipak, navodi da to svakako ne znači da ne možete i ne trebate imati diplomatiju i diplomatske odnose sa svima.

“Jedan diplomata razmisli tri ili četiri puta prije nego što nešto kaže, a ovi naši puno pričaju, a manje djeluju. Ja sam zahvalan svim vladama, SAD-u, Njemačkoj, svima koji su nam ikada pomogli. Ali to što sam im danas rekao hvala, na uručenju ključeva od stanova porodicama poginulih boraca, ne znači da ću im reći hvala na nakom drugom mjestu, tamo gdje nije ispravno”, poručio je Stanivuković.

Dodao je da nametnute odluke, kao i sve ono što Christian Schmidt govori o zemljištu u BiH ne prihvata niko.

“Zajednički projekti poput stanova za zbrinjavanje porodica poginulih boraca, škole, vrtiće i slično su uvijek dobrodošli. Ipak, sve ono što je u suprotnosti sa odlukama Vlade Republike Srpske, sve što je mimo naših interesa ne prihvatamo. Diplomatija mora da postoji, moramo da razgovaramo, čak i onda kada nismo saglasni. Moramo da razgovaramo dok se ne iscrpe sve mogućnosti. Novac, koji je Vlada SAD-a dala za izgradnju stanova u naselju Ada, za porodice poginulih boraca je dobar projekat”, kazao je Stanivuković.

Dodao je da ipak ostaje istrajan u svom mišljenju, a to je da nevladine organizacije, čiji su osnivači druge, strane zemlje, moraju da prikažu gdje ide taj novac.

“Ako ode nasuprot naših interesa, mi to treba da identifikujemo”, zaključio je Stanivuković.

Share this Article