Revizija historije “uz pomoć susjeda”: Muzej HVO-u na mjestu logora za Bošnjake u Mostaru finansira Vlada Hrvatske

6 Min Read

U Mostaru su nedavno počeli radovi na obnovi zgrade Vojnog muzeja 1. Pješačke pukovnije OS BiH u kasarni ‘”Stanislav Baja Kraljević” na mostarskom Heliodromu. Kontroverznu instituciju koja se gradi na mjestu na kojemu je HVO 1993. i 1994. držao logor za Bošnjake, financira državni budžet Republike Hrvatske.
Prema svemu sudeći, nisu tačne informacije da se gradnja muzeja HVO-a na Heliodromu u Mostaru financira donacijom. Prava je istina da se ta kontroverzna institucija, koja se gradi upravo na mjestu na kojemu je HVO 1993. i 1994. držao logor za Bošnjake, financira iz državnog budžeta Republike Hrvatske.

Tu informaciju, koja će dodatno opteretiti ionako teško narušene odnose Hrvatske i BiH, hrvatskom sedmičniku Nacional je protekle sedmice potvrdilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Saopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja prenosimo u cjelosti:

“Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi projekt sufinanciranja izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu. Temeljem javnog poziva podržavaju se inicijative udruga iz Domovinskog rata i jedinica lokalne samouprave, a kroz javni poziv mogu biti sufinancirana i do tri spomen-obilježja na području Bosne i Hercegovine. Na Javni poziv objavljen u 2022. godini prijavila se Udruga nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Bosne i Hercegovine, uz suglasnost Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata HVO HB-a, HVIDRA-e HVO HB-a, Zajednice županijskih zajednica udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu HVO HB Mostar te Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata BiH, sa zahtjevom za sufinanciranje izgradnje muzeja HVO-a na lokaciji vojarna ‘Stanislav Baja Kraljević’ u naselju Rodoč kod Mostara. Zahtjevu za sufinanciranje priloženi su, između ostalog, projektna dokumentacija čiju je izradu financiralo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i Memorandum o razumijevanju i suradnji između Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a FBiH i Ministarstva obrane BiH o suradnji na različitim područjima od interesa, među kojima i muzejske djelatnosti. Ugovor o sufinanciranju potpisan je 21. prosinca 2022., uz iste uvjete i financijska osiguranja koja se primjenjuju kod sufinanciranja izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja vezanih uz Domovinski rat u Republici Hrvatskoj.”

Dakle, “donacija” je zapravo novac hrvatskih državnih obveznika. Sudeći po dosadašnjim reakcijama bošnjačkih udruga logoraša logora HVO-a na vijest o početku gradnje muzeja HVO-a na mjestu bivšeg logora za Bošnjake, ta će informacija samo još dodatno pogoršati odnose Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH.

Istodobno, međutim, ne treba ispustiti iz vida još jednu važnu okolnost: s gradnjom muzeja na mjestu bivšeg logora složile su se i prošle i sadašnje vlasti Bosne i Hercegovine, uključujući i aktuelnog ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

Podsjećamo, zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić tada je naglasio da će “vojni muzej biti garancija da će se o povijesnoj ulozi i značaju jedinica HVO-a nastaviti govoriti i prenositi budućim generacijama”.

Problem je, međutim, u tome što će muzej HVO-a, sudeći po tvrdnjama bivših logoraša, biti u istoj zgradi u kojoj je od 1992. do 1994. bilo zapovjedništvo, ali i samice, logora HVO-a za Bošnjake, koji je svoje ime – Heliodrom – dobio po toj bivšoj bazi JNA.

Nekoliko dana kasnije reagiralo je Udruženje logoraša Stolac. “Graditi muzej na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora Heliodrom, gdje je bio Centralni zatvor, vojsci koja je organizirala taj zločin, direktno je pljuvanje u lice žrtvama i njihovim obiteljima. Ovo predstavlja silovanje istine i umjesto pokajanja za ‘udruženi zločinački pothvat’, zločini u koncentracijskim logorima pod političkom vlašću HDZ-a BiH danas se veličaju”, kazali su iz te udruge i dodali kako je “posebno sramna i uloga Ministarstva odbrane naše države koja će sufinancirati ovu civilizacijsku sramotu”.

Prema tvrdnjama bivših logoraša, muzej HVO-a bit će u upravnoj zgradi kompleksa kasarne, u kojoj je od 1992. do 1994. bilo zapovjedništvo logora Heliodrom. Muzejsku postavu činit će zbirke naoružanja, tehničko-tvarnih sredstava, uniformi, ratnih zastava i amblema, dokumentarne građe, audiozapisa i videozapisa, s kulturno-povijesnom zbirkom, zbirkom nakladništva i hemerotekom te izložbom fotografija i sredstava veze, posebnih te novijih događaja, kao i spomen-sobom poginulim pripadnicima HVO-a.

Mediji su prenijeli i stav da će muzej HVO-a biti važan i zato što će “kroz kulturni turizam ponuditi vrijedne povijesne izloške usmjerene na obogaćivanje identiteta”, ali i da će “pomoći da se evociraju uspomene na dane ponosa i slave”.

Sistematska hapšenja Bošnjaka HVO je proveo od maja do jula 1993. Zatvarani su bili muškarci civili, “mlađi od 15 i stariji od 60 godina”, žene i djeca. Heliodrom je bio poprište divljačkog nasilja. Sudije Haškog tribunala zaključili su da su pripadnici Vojne policije HVO-a, od maja 1993. do aprila 1994., “redovno i teško premlaćivali logoraše na Heliodromu raznim predmetima, nekad i po nekoliko sati, sve dok žrtva ne bi izgubila svijest, vrijeđali ih, prijetili im i ponižavali ih.

Ako je suditi prema dosad objavljenim informacijama, ništa od toga neće biti spomenuto u muzeju HVO-a koji financiraju i grade Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Nadležni izbjegavaju otvoreno govoriti o projektu, a neslužbene informacije sugeriraju da će ta institucija, umjesto muzeja, zapravo biti antimuzej, mjesto poricanja, prikrivanja, manipulacije, zaborava i, što je možda najvažnije, revizije historije.

Share this Article