ŠTA ĆEMO SAD: Bradara nije donijela odluku o imenovanju Vlade FBiH, Nikšić zatražio dodatne konsultacije

2 Min Read

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara danas nije donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH jer je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić zatražio dodatne konsultacije.
Potvrdila je to Feni Bradara navodeći da je jučer dobila sva imena predloženih ministara koji bi trebali činiti novu Vladu Federacije BiH.

– Odluka o imenovanju Vlade FBiH bila je spremna za donošenje. Međutim, Nikšić je tražio još malo vremena za dodatne konsultacije zbog nekih svojih nedoumica, odnosno kadrovskih rješenja grupacije koju predvodi – istakla je Bradara.

Nada se da će tokom sutrašnjeg dana moći donijeti ovu odluku.

– Bolje je izvršiti pripreme na vrijeme i sve do kraja usaglasiti nego da poslije imamo probleme kada dođemo do Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH pri imenovanju Vlade – poručila je Bradara.

Nakon što predsjednica Federacije BiH donese odluku o imenovanju Vlade, dva potpredsjednika trebaju dati saglasnost, a zatim da bude upućena na usvajanje Zastupničkom domu Parlamenta FbiH.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine, kandidat za premijera Federacije BiH je Nermin Nikšić.

Krajnji rok za formiranje nove Vlade Federacije BiH je 6. april, te se koalicioni partneri nadaju da bi se sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se imenovala Vlada mogla održati do 6. aprila.

Share this Article