Dok Evropa čeka da uradimo domaću zadaću: Vijećem ministara upravljaju stranački šefovi, a ne Predsjendištvo

1 Min Read

Iako je novi saziv Vijeća ministara zabilježio pozitivno djelovanje, mnoge važne reforme i dalje su na čekanju, kažu iz Delegacije EU u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je da se na sjednici Predsjedništva BiH razmotri Prijedlog zaključaka za usvajanje akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji.

”Izradom i usvajanjem akcionog plana osigurale bi se pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije BiH u EU”, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.
Prosperitet i stabilnost

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva, rekla je da “uloga Predsjedništva BiH može biti da da određeni politički impuls”.

– Međutim, ključnu ulogu, u skladu sa pozicijom i ustavnim ovlaštenjima, imaju Vijeće ministara i entitetske vlade, odnosno distrikta Brčko BiH, istakla je Cvijanovićeva za Srnu.

Iz Delegacije EU u BiH za naš list ističu da su “inicijativa na nivou Predsjedništva i jačanje uloge Predsjedništva u praćenju provedbe 14 ključnih prioriteta poželjni s ciljem stvaranja daljeg zamaha na evropskom putu BiH”.

Share this Article