NOVIH 600 KM ZA UGROŽENE POLITIČARE: Evo kojih je sedam delegata u Domu naroda PS BiH danas glasalo za povećanje plata političarima, a ko je bio protiv

5 Min Read

Funkcioniranje zakonodavne vlasti vlasti na državnom nivou u Bosni i Herecegovini najslikovitije bi se moglo opisati desetaračkim stihom erspke poetike: „Što propusti Deli Radivoju, dočekuje dijete Grujica“ .

Zastupnici u dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podijelili su se kao policajci u filmskim krimićima B produkcije na dobre i loše „murijake“. Pritom, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH sjede „dobri momci“, konstruktivni i odgovorni parlamentarci. Zakoni pored njih prolaze „k’o miljeko“, teško, brzo, skoro nesmetano. „Ovo je primjer kako vlast na državnom nivou funkcionira u novim odnosima među vladajućom većinom“ , razdragano je jučer kazala novinarima Sabina Čudić , parlamentarka Naše stranke. Razlog njezinog lakomislenog zadovoljstva bilo je skoro jednoglasno usvajanje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.. Izglasanim izmjenama Zakona omogućeno je povećanje plaća samo tzv. „nižim razredima“, vojnicima, policajcima, državnim službenicima i namještenicima. Političarima, ministrima, parlamentarcima- jok: i sadašnji iznosi koje svaki mjesec trpaju u džepove su hem veliki, hem nezasluženi/nezarađeni.
ŠTA JE 600 KM NA OVOJ SKUPOĆI

Ali, slatka, jednokratna iluzija da su se političari barem malo spustili na zemlju i suočili sa socijalnom kataklizmom u kojoj žive, raspršila se dvadeset i četiri sata kasnije, danas iza podne. Na scenu je stupilo „Dijete Grujica“ , odnosno loši momci i cure iz Doma naroda koji su poništili sve što se jučer učinilo kao gotova, dogovorena stvar. Oni su izglasali da stotinjak državnih funkcionera (uključujući i 15 zastupnika u Domu naroda) od idućeg mjeseca primaju plate uvećane za 600 KM. Povećanje koje na godišnjem nivou zahvata 500 hiljada KM iz državnog budžeta, parlamentarci iz Doma naroda, za razliku od kolega iz Predstavničkog doma PS BiH, nisu smatrali velikim izdatkom.

Rezultati glasanja u Domu naroda bili su takvi da je sedam zastupnika glasalo protiv usvajanja predloženih izmjena, pet ih je bilo za izmjene, odnosno za ograničenje platnih funkcionera, dok su tri zastupnika bila suzdržana.

Treba reći da su protiv izmjene glasali članovi stranaka čije su partijske kolege prethodno (jučer) glasali suprotno od njih.

Red je, zbog javnosti navesti i njihova imena.

Za povećanje plate sebi i drugim političarima glasali su: Dragan Čović, Marina Pendeš i Zdenko Ćosić iz Hrvatske demokratske zajednice. Njima su se pridružili i poslanici iz Dodikovog SNSD-a: Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać .
PRESUDIO ČETVRTI SNSD-ovac

Protiv povećanja plaća su glasali: Šefik Džaferović i Safet Softić iz Stranke demokratske akcije, Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte, Zlatko Miletić iz „Za nove generacije“ i Želimir Nešković iz Srpske demokratske stranke.

Suzdržan je bio Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990., potom Džemal Smajić iz Stranke za BiH, te Kemal Ademović iz Naroda i pravde. Ademović je, dakle, bio suzdržan iako su njegove stranačke kolege jučer u Predstavničkom domu PSBiH bile odlučujuće za ograničavanje plata funkcionerima i povećanje primanja ostalih zaposlenih u institucijama BiH. Ali, što bi rekao njegov kolega iz Kolegije Doma naroda Nikola Špirić „bolio ga je k…c“ kako su drugi glasali…

Današnje glasanje i snaga odnosa u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokazala je još jednu tešku istinu s kojom će se suočavati ove institucije: koliko su užasnu, nepopravljivu štetu načinili oni koji su svojim (ne)glasanjem u Narodnoj skupštini Republike Srpske predali Miloradu Dodiku na tačni četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH . Nema definitivnih, čvrstih dokaza da su kontrolni paket Dodiku uručili vodeći SDP-ovci Nermin Nikšić i Vojin Mijatović , ali oni nisu ponudili uvjerljive dokaze da nisu počinili taj besprizorni, antidržavni čin!

Bez četvrtog člana iz SNSD-a u Klubu Srba, sa zastupnikom iz PDP-a umjesto njega, ne bi bio moguć današnji scenarij iza kojeg stoje „dramaturzi“ Dodik i Čović. To je scenarij opstrukcije i poniženja svih naroda i građana u ovoj zemlji.

(“SB”)

Share this Article