POTPUNO POGUBIO KONCE: Prva reakcija Milorada Dodika nakon upozorenja američkog državnog sekretara Blinkena…

2 Min Read

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, oglasio se prvi put nakon žestokih kritika od strane američkog državnig sekretara Anthony Blonkena.

– Mnoge novinare zanimalo je šta mislim o podacima koje je dala američka ambasada o donacijama u Republici Srpskoj od 1995. do danas. Već sam odgovorio – bolje da nisu dali ni dolar, a da se nisu tako i toliko miješali. Pitam se da li je u onih 638 miliona dolara uračunat i osiromašeni uranijum koji su nam slali sa neba? Da li to računaju kao investiciju u biološko razaranje srpskog naroda, poručio je Dodik.

Podsjetimo, američki državni sekretar Antony Blinken komentirao je ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te uputio poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Blinken je poruku uputio na svom zvaničnom Twitter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Putina. State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine”, poručio je Blinken.

Ova kratka poruka od izuzetne je važnost jer se Blinken, koji je praktično drugi čovjek po važnosti američke administracije nakon predsjednika, direktno obratio Dodiku.

To pokazuje da Washington posvećuje veoma veliku pažnju dešavanjima u Bosni i Hercegovini i da se budnim okom prate potezi Milorada Dodika.

(SB)

Share this Article