BOL NE PROLAZI: U Memorijalnom centru Potočari obilježena 20. godišnjica od prve kolektivne dženaze

2 Min Read

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i prigodnim programom obilježena 20. godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida.

Na spomen obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra Potočari, Opštine Srebrenica, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, predstavnici udruženja preživjelih žrtava genocida, kao i mnogobrojni građani iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Ovo je jedan od datuma koji obilježavamo i podsjećanje na prvu kolektivnu dženazu. Od prve dženaze je prošlo 20 godina, a mi i dalje tražimo i ukopavamo svake godine naše članove porodica. To govori o našoj borbi, ali i o obavezi da konstantno govorimo o genocidu nad Bošnjacima”, rekao je Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Fazila Efendić je na današnji dan prije 20 godina u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopala supruga.

“Na današnji dan je bila dženaza i tada je ukopano 600 žrtava. Među njima i moj suprug Hamed. I nakon 20 godina od dženaze bol ne prolazi, ali znamo gdje mu je mezar. Nažalost, mnogo je onih koji nisu identifikovani i pronađeni”, kazala je Efendić, navodi Anadolija.

Tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene su tri kolektivne dženaze za žrtve genocida. Prva dženaza je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada su ukopane 282 žrtve, a treća je bila 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba. Tokom 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednikSjedinjenih Američkih Država Bill Clinton.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Share this Article