SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADAJUĆE KOALICIJE U RS-u: Spominju “crvenu liniju” i “adekvatne mjere”

2 Min Read

Predstavnici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj održali su danas sastanak na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o državnoj imovini.

Na sastanku je zaključeno da se pojedini ambasadori u BiH ponašaju “bezobrazno”, te da RS “ima svoj put”.

Nenad Stevandić, predsjednik US-a, izjavio je da je državna imovina “crvena linija”.

“Republika Srpska nikada nije imala toliko veliku međunarodnu reprezentaciju, ne zato što nema karakter već zato što se bori za svoja prava. Ja vam mogu reći šta nezvanično dobivam, da su potpuno svjesni da je kriza stvorena vještački u kancelariji OHR-a. Mi knjižimo imovinu i nećemo odustati i naći ćemo pravne mehanizme. Oni koji osporavaju investicije, oni to osporavaju jer im je neko govorio da stvaraju krize. Oni koji su stvorili te uslove morat će ih sami riješiti. Mi imamo dovoljno strpljenja i pameti da to uradimo”, rekao je Stevandić.

Dodik je, sa druge strane, poručio da će donijeti “adekvatne mjere” ukoliko bude nekog poduzimanja koraka na štetu RS-a

“Među nama je dogovoreno da se o imovini ne može razgovarati, to je završeno. To je regulisano Ustavom, oni koji su se uvalili u to blato neka rješavaju kako znaju. Bilo kakvo poduzimanje mjera protiv RS-a nas dovodi do toga da donosimo mjere za koje mislimo da su adekvatne. Ne želimo da rješavamo pitanja koja su riješena Dejtonom. Naše pitanje je kako vratiti ono što je RS-u uzeto Dejtonom. Vidimo jedinu mogućnost u tome da se vratimo izvornom slovu Dejtona i da ćemo u tome kreirati naše politike”, kazao je Dodik.

Share this Article