“SB” NA LICU MJESTA, POTPREDSJEDNIK FBiH REFIK LENDO: “Neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, za to imam tri razloga”

2 Min Read

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, održao je press konferenciju u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Povod je odluka o sastavu nove vlade Federacije BiH koju je predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara dostavila potpredsjednicima.

Lendo je ukazao kako je Bradara sama donijela odluku.

Pozvao je predsjednike stranaka SDP Nermina Nikšića, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića da sjednu i dogovore novu Vladu Federacije BiH.

“Želim da obavijestim građane da sam odluku o imenovanju vlade dobio prije 40-ak minuta i od mene se očekuje da dam odgovor da li će biti moje saglasnosti ili ne. Neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH. Za to imam tri razloga.

U procesima nema pobjedničke stranke. Ova odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika. Ignorisala je potpredsjednika Igora Stojanovića i mene i sama donijela odluku i ima namjeru je uputiti u Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. To ne bi smjela da uradi – kazao je Lendo i dodao:

“Ne znam ljude koji su predloženi u Vladu FBiH. Znam jednog čovjeka koji je iz Tešnja, čestit, pošten Zlatni ljljan i sutra bih za njega potpisao da bude u Vladi FBiH. Imenovanje ovih ljudi pri ovoj pameti potpredsjednik Lendo neće potpisati.”

Naglasio je da neće potpisati dostavljenu odluku za imenovanje Vlade Federacije jer u sastavu nema ministara iz Stranke demokratske akcije.

Share this Article