Na rubu egzistencije: Političarima plaće više za 600 KM, policiji za 100, a rudarima ništa

3 Min Read

I dok su političari pronašli način da sebi povećaju plaće za čak 600 KM, a koje ne mogu smanjiti do 2027. godine, zenički rudari danima spavaju ispred zgrade Gradske uprave Zenica i čekaju da im bude isplaćena plaća koja iznosi otprilike 1.100 KM.

Nezadovoljni su i vojnici i policajci, kojima je plaća tek simbolično povećana, dok je prethodnih godina tri puta smanjivanja.
Sramotan čin

Predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić kazao je da je taj čin sramotan.

– Neka narod dobro vidi u kakvoj državi živimo i za koga glasamo, da svi okreću leđa od poštenog rudara, kamoli od nekog drugog. Oni se bore za svoje fotelje, ovo je bruka i sramota, da se nama niko nije obratio danima – rekao nam je Avdić.

Govoreći o plaćama rudara, kaže da se kreću različito, ali da prosječna iznosi 1.100 KM.

– A ni to nam ne daju. Znate kako se prosjek gleda, neko jede kupus, neko meso – zaključuje Avdić.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kaže da je povećanje plaća policijskim službenicima minorno.
Samo rezali

– Najniža plaća sada iznosi oko 700 KM, to su higijeničari. Kada govorimo o policajcima, oni imaju između 1.000 i 1.100 KM s ovim povećanjem i naknadama, pa kako raste koji čin, plaća se povećava. Međutim, nisu to neka povećanja kada ih uporedimo sa životnim standardom – objašnjava Krvavac.

Dodaje kako su ostalima plaće rasle od 2008. godine više puta te da je vojnicima i policijskim službenicima ovo prvo povećanje od tada.

– Plaća nam je smanjivana tri puta u 14 godina. Samo se rezalo, tako da ne vidim neko poboljšanje u dijelu životnog standarda koji je od 2008. narastao 800 puta. Ovo je samo neka kapaljka da preživimo. Toliki je priliv novca od poskupljenja, sve je to narod ove zemlje platio i narod puni budžet i zaista ne vidim razloga zašto se plaće ne povećavaju svima. Država nikad bogatija, a narod siromašniji – zaključuje Krvavac.

6.020 KM iznosit će osnovna plaća članovima Predsjedništva umjesto dosadašnjih 5.373 KM.

5.412 KM iznosit će nova plaća predsjedavajuće Vijeća ministara umjesto 4.824 KM.

5.098 KM bit će nova plaća ministara, parlamentaraca, direktora.

Share this Article