PLAN TROJKE I HDZ-a BiH: Osuditi Fadila Novalića, osloboditi Jelku Milićević, a potom imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti!

4 Min Read

Osuditi Fadila Novalića, osloboditi Jelku Milićević, a onda iskoristiti euforiju i dan kasnije imenovati Vladu FBiH bez saglasnosti Refika Lende,

Ovo je, prema informacijama Istrage, plan Trojke i HDZ-a BiH u čiju su realizaciju uključeni i dijelovi Međunarodne zajednice. Dvije ključne osobe za realizaciju ovog plana su sudija Suda BiH Goran Radević, te visoki predstavnik Christian Schmidt.

Sudija suda BiH Goran Radević je jedan od trojice članova sudskog vijeća u predmetu “Respiratori”. On je, kako saznajemo, sve do sredine ove sedmice, čak i nakon završnih riječi, uvjeravao svoje kolege da Fadil Novalić i drugi nisu krivi za organizirani kriminal i pranje novca, te da bi se u optužnici Tužilaštva BiH teško mogli pronaći dokazi i za osudu za zloupotrebu položaja. No, Radević je naglo promijenio mišljenje. Prema informacijama Istrage, osobe u pravosuđu bliske Narodu i Pravdi su, pozivajući se na zapadne diplomate, zaprijetile novim “crnim listama”. Sudija Radević sada zagovara osuđujuću presudu, s tim da bi jedino HDZ-ova ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević bila oslobođena krivice. Dakle, plan je da 5. aprila Sud BiH, preglasavanjem sudije Branka Perića kao predsjednika sudskog vijeća, osudi Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, a da dan kasnije, 6. aprila, bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti imenovana Vlada FBiH bez potrebne saglasnosti potpredsjednika Refika Lende.

“Uvjeren sam”, rekao je u petak predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, “da ćemo 6. aprila dobiti Vladu Federacije BiH”.

Predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić je u petak izjavila da još nije poznat tačan datum održavanja sjednice tog doma, ali da će sjednica posvećena pitanju imenovanja novog saziva Vlade FBiH, biti održana bez obzira na broj potpisa članova rukovodstva Federacije BiH.

“Na sjednici će biti riječi o odluci rukovodstva FBiH ma kakva ona bila”, izjavila je Feni predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka).

Dakle, predsjedavajuća Predstavničkog doma najavljuje održavanje sjednice bez obzira na odredbe Ustava FBiH koje propisuju da Vladu FBiH imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika.

“Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom”, piše u Ustavu FBiH.

Kako bi se zaobišla ova odredba postoje dva plana. Prvi je da Christian Schmidt izda autentično tumačenje u kojem će navesti da “saglasnost” nije isto što i potpis, te da predsjednik FBiH može sam imenovati Vladu. No, ovom rješenju se protivi HDZ BiH zbog straha da autentično tumačenje bude iskorišteno i nako izbora 2026. godine. Stoga se, prema informacijama Istrage, razmatra druga opcija. Parlamentarna većina okupljena oko HDZ-a BiH bi imenovala Vladu FBiH bez obzira na to što Refik Lendo nije dao saglasnost i sve bi, potom, završilo na Ustavnom sudu Federacije BiH. S obzirom na utjecaj SDP-a i međunarodne zajednice na Ustavni sud FBiH, pokušala bi se isposlovati odluka kojom bi bilo potvrđeno da u ovom slučaju nije prekršen Ustav FBiH iz razloga što druga odredba Ustava nalaže formiranje Vlade u roku od trideset dana od dana imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Ali da bi pridobili javnost za ove poteze, nužno je, prethodno, osuditi aktualnog premijera Fadila Novalića, a osloboditi potpredsjednicu Vlade FBiH Jelku Milićević koja bi, u slučaju da ne bude većine u Predstavničkom domu za imenovanje Vlade bez Lendinog potpisa, mogla preuzeti funkciju premijerke.

Share this Article