“VLADAR IZ SJENE”: Daniel Serwer objašnjava ko to sprečava Dodika da proglasi nezavisnost RS (VIDEO)

2 Min Read

Daniel Serwer, profesor u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta “Johns Hopkins”, izjavio je za FACE televiziju da očekuje da predsjednik RS Milorad Dodik ga poslije ovog intervjua nazove “muslimanskim plaćenikom”.

“Dodik će poslije ovog intervjua reći da me muslimani plaćaju. Meni ne treba da me niko na Balkanu plaća za bilo šta. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je velika prepreka nezavisnosti RS-a jer je ne može priznati i nastaviti biti kandidat za članstvo u EU. Ne želi on u EU, ali bi veliki gubitak za Srbiju bio da se izgubi kandidatski status. Ne dolazi u obzir da Vučić prizna nezavisnu RS. Vučiću je zgodno da kritikuje Dodika jer je Vučić pod pritiskom da pokaže manje podrške za Moskvu. Ne bih pretjerivao sa razlikama između Dodika i Vučića. Znam da je Vučić u jednom trenutku želio veću kontrolu nad Dodikom, ali ne znam koliko je u tome uspio”, naveo je Serwer.

Kaže da je neuspjeh Bosne i Hercegovine da krene u smjeru građanske države je počeo 2006. godine propašću Aprilskog paketa.

“Neuspjeh te ustavne reforme BiH je pogrešno usmjerio. Ne znam kako da se vratite sa tog pogrešnog puta. Bio bih sretan da neko oživi Aprilski paket, ali ne čujem da to iko radi. Ideja jačanja lokalne vlasti bila bi pravi put”, kaže Serwer.

Dominacija Beograda i Zagreba

“Ideja da se Beograd i Zagreb koriste da se dominira dijelom susjednih zemalja svakako je posljedica američkog razmišljanja. To će ih usmjeriti ka stvaranju ‘srpskog sveta’, velike Srbije… onoga što je Milošević htio da stvara. Može to stvoriti i veliku Hrvatsku. Ljudi u Washingtonu i dalje idu tim putem”, upozorio je Serwer.

Share this Article