Medvjedi sa Ozrena: Maša i Ljubica atrakcija za sve goste (VIDEO+VIDEO)

2 Min Read

Prije otprilike tri i po godine, kada je pronađena medvjedica bez majke, kasnije nazvana Maša, počela je priča o medvjedima sa Ozrena, tačnije na lokalitetu Okolište. Tada je Maša smještena u bazu „Paragost“, u Sportskom omladinskom centru adrenalina i turizma. Ubrzo je dobila i društvo – medvjedicu Ljubicu. Nisu sestre, ali kao da jesu. Druže se i među njima nema napetrosti i ljubomore, a ovo mjesto postalo je popularno upravo po njima.

A, kako je sve zapravo počelo ispričao je domaćin Petar Tubić, koji i rukovodi Sportskim centrom u kojem se nalaze Maša i Ljubica.

„Maša je bila kod nas godinu dana, nakon toga sam dobio poziv od jednog gospodina da je jedno meče ostalo siroče u Drvaru u prašumi Lom. Bilo je suviše malo da bi preživjelo bez majke koja je ubijena. Dovezli smo je ovdje i dali joj ime Ljubica“ – kaže Tubić.

Petar priča da nema drveta, na koje se ove dvije medvjedice nisu popele.

„Turisti budu tu, ali njima to ništa ne znači, popnu se i slobodno uživaju. Maša je, dok je bila manja dnevno jela bar četiri flašice mlijeka sa plazma keksom. Za obje je tokom odrastanja bilo potrebno mnogo pažnje i truda. Zimski san ih i ne interesuje pretjerano, vole se igrati u snijegu“ – dodaje on.

Sada, kada su Maša i Ljubica porasle, postalo je jasno da njihov povratak u prirodu više nije moguć jer su ključno razdoblje odrastanja provele odvojeno od svog prirodnog staništa, pa je jedino rješenje za njihov život ovdje. Ali, ovdje je, uz sve, isuviše dobro da bi otišle u divljinu.

(Balans)

Share this Article