NOVALIĆEVA ADVOKATICA ŠOKIRANA POSLJEDNJIM INFORMACIJAMA: “Tužilaštvo je predmet koristilo u političke svrhe, vjerujem da Sud BiH nije krenuo tim putem. Zabrinjava me koincidencija…”

2 Min Read

Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u predmetu “Respiratori” izjavila je da je šokirana i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznat ishod presude njenom branjeniku i da je ona osuđujuća.

Ističe kako je i njoj i široj javnosti poznato da je izricanje presude zakazano za 5. april te da bi reakcija Suda o ovim medijskim navodima bila važnija od njene.

“Ono što ja mogu reći jeste ono što sam nebrojeno puta već rekla, a to je da je ono što je u ovom predmetu radilo Tužilaštvo BiH bilo predstava za javnost, predmet bez ijednog pravno valjanog dokaza”, kazala je Vidović za Fenu.

Komentirajući dovođenje u vezu izricanje presude s najavama nekih stranačkih lidera u FBiH o formiranju Vlade FBiH samo dan kasnije, Vidović ističe da ta koincidencija zabrinjava.

“Interesantno je to da isti stranački lideri koji su i prije podizanja optužnice, još u fazi istrage, tvrdili da se radi o organiziranom kriminalu, sada sa uvjerenjem govore o tačnom datumu formiranja nove Vlade Federacije. Ova koincidencija s pravom zabrinjava. Kao što su zabrinjavajuće i informacije da se vrši pritisak na sudije, ako se vrši”, naglasila je.

Referirajući se na postupanje Tužilaštva BiH u ovom predmetu, istakla je da kao advokat sa dugogodišnjim, kako domaćim, tako i međunarodnim iskustvom, nikada nije svjedočila “ovakvom kršenju svih prava optuženog u jednom procesu”.

“Tužilaštvo je ovaj predmet koristilo u političke svrhe, želim da vjerujem da Sud BiH nije krenuo tim putem”, zaljučila je Vidović.

Podsjećamo, portal Istraga.ba je jučer objavio saznanja da će Sudsko vijeće u predmetu Respiratori, nakon velikog političkog pritiska i promjene mišljenja sudije Gorana Radevića, izreći osuđujuću presudu aktuelnom premijeru Fadilu Novaliću kako bi se time otvorio put za formiranje nove vlade Federacije BiH.

Share this Article