ZASTUPNIK DF-a S REZERVOM UZIMA NAJAVE SDP-a: “Čovićeve reakcije nam govore ko vuče konce i ko je ‘glavni baja'”

5 Min Read

Dennis Gratz, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u emisiji “Rezime” kaže da sve što se izdešavalo proteklih sedmica i mjeseci doživljava dosta emotivno.

“Zaprepastila me šutnja velikog broja ljudi koji se inače tradicionalno oglašavaju, javljaju. Nekako je zamrla naša intelektualna scena. Mislim da smo puno bili življi, aktivniji na bilo koju temu svijeta, regije, Evrope, ali nekako je to sve zamrlo i kao da svi iščekuju kako će se ova farsa oko svrgavanja jednog režima i postavljanja novog završiti. Imam osjećaj da su građani navikli da razni lideri koji nemaju i ne osjećaju nikakvu odgovornost prema njima, prepustili svoje sudbine u ruke njima. Sve u svemu, mi smo navikll da neko drugi za nas donosi odluke i u tom komoditetu se osjećamo ugodno. Međutim, šta se desi kada nam te odluke nanose veliku štetu, a sada smo u situaciji da nam nanose veliku štetu.”

Smatra da je Igor Stojanović hrabro istupio prošle sedmice.

“Zaista neću biti osoba koja će ga kritizirati. Vjerujem da je pod ogromnim pritiskom. Istupio je hrabro, pokazao je da bi mogao odgovoriti istorijskoj visini zadatka da postavi upitnik. Što je najvažnije razbio je lažni spin da predsjednik i potpredsjednik bilo šta blokiraju. On je imao određene zamjerke koje su prije svega bile upućene prema katastrofalnoj kadrovskoj politci njegove matične stranke. Danas je reterirao i ja to dalje ne bih komentirao osim da je bilo simptomatično da je gospodin Čović kao reakciju na njegovu odluku, vrlo suho parairao da će to biti završeno, da Stojanović neće biti problem. To nam govori ko ovdje zaista vuče konce i ko je glavni baja.”

Gratz ističe da se Dragana Čovića vrlo često potcjenjuje, ali i precjenjuje.

“Mi nemamo poziv za sjednicu, nismo vidjeli 50 potpisa, ne znamo šta će nova Vlada raditi. Bombardovani smo imenima koja se mijenjaju, rotiraju, imamo ljude koji su osuđivani. Imam informaciju da će se šefovi klubova sastati u četvrtak. Dakle nemamo poziv za sjednicu, vremena ima da se ona sazove jedino u vanrednom obliku, što isto tako nije problem. Međutim, imamo milion drugih nepoznanica. Gospodin Lendo je još uvijek na stajalištu da neće dati saglasnost za imenovanje Vlade. Niko ovdje ništa ne blokira.”

Naglašava da bi Christiana Schmidta trebalo pozvati na odgovornost zbog onoga što je “napakovao”.

Na pitanje da li Refik Lendo štiti interese Bošnjaka ili SDA, Gratz odgovara:

“Nadam se da štitit interese prije svega građana i građanki FBiH jer on je postavljen na funkciju izvršne vlasti i ako takav ima obavezu da štiti interese svih građana i građanki BiH. Generalno mislim da je vrlo kontraproduktivno, ako težimo evropskim vrijednostima, vraćati se na poziciju da li mi zastupamo partikularne interese. To nas dijeli dodatno, fragmentira nas i za posljedicu potvrđe ono što je bio ishod rata, a to je etničko čišćenje, genocid, ratni zločini.”

Kaže da ne razumije šta se trenutno dešava u SDP-u.

“Ne znam tamo ni ko pije ni ko plaća. Vidjeli smo i ovo u petak što se desilo sa Stojanovićem tako da sa rezervom uzimam sve njihove najave. Nadam se da će svi odgovoriti ovom zadatku i da ćemo iznaći neko rješenje koje će biti trajno. Da neće biti ad hoc intervencija bilo koga, nego hajde da iznađemo model koji će jednake aršine primjenjivati na sve. Ja ne bih da gospodin Schmidt išta više radi, uz dužno poštovanje. Zaista bih volio kad bi on što prije napustio ovu zemlju i prestao djelovati, jer on djeluje antibosanskohercegovački. Imam utisak i da ne voli nešto naročito ove ljude ovdje i da mu nije lijepo. Ne mislim da je dobro d abilo šta nameće i ono što je uradio je dovoljno štete nanijelo.”

Share this Article