DIREKTOR RMU ZENICA P(R)OZVAO TVRDOGLAVOG GRADONAČELNIKA: “Deblokiraj račun da možemo…”

2 Min Read

Direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Mensur Hukić održao je danas press konferenciju povodom aktuelne situacije u RMU Zenica koja je prouzrokovana blokadom računa RMU od strane Grada Zenica što je za posljedicu imalo nemogućnost isplate plate i toplog obroka rudarima, obustavu proizvodnje te nanošenje velike štete rudniku.

Hukić podsjeća da je Rudnik, kako kaže, u potpunosti izmirio obaveze i uplatio glavnicu naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta te je pozvao gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da “izvrši otpis kamata RMU Zenica i deblokira račun RMU Zenica kako bi se mogle isplatiti plata i topli obrok rudarima”, prenosi Oslobođenje.

Sutra u 10 sati u Gradskoj upravi na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića biće održan sastanak sa direktorom JP Elektroprivreda BiH Admirom Andelijom, direktorom Rudnika mrkog uglja Zenica Mensurom Hukićem te predsjednicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i Sindikata RMU Zenica Sinana Husića i Elvedina Avdića.

Svi se nadaju rješenju situacije i mogućem potpisivanju sporazuma o načinu isplate dugovanja Rudnika prema Gradu Zenica čime bi se deblokirao račun RMU Zenica, a oko 900 zaposlenih dobili februarsku platu i topli obrok za januar, javlja novinar Oslobođenja Mirza Dajić.

Rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17, u blizini kuće gradonačelnika Fuada Kasumovića. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica.

Share this Article