SAOPĆENJE BOŠNJAČKE STRANKE CRNE GORE: “Jakov Milatović se na nekorektan način obrušio na našu partiju, mudrije bi mu bilo…”

4 Min Read

“Veoma smo iznenađeni izjavom pobjednika izbora i budućeg predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, kojom se na prilično nedemokratski i nedržavnički način, suprotan pomirljivoj retorici i izjavi da će biti predsjednik svih građana izrečenoj u izbornoj noći, miješa u unutrašnje stvari jedne političke partije”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Posebno, ističu, Bošnjačke stranke, kao manjinske stranke koja je na svim izborima do sada, pa i na parlamentarnim izborima 2020. godine, kao i na svim kasnijim lokalnim izborima i, konačno, na predsjedničkim izborima, pokazala da “uživa veoma visok stepen povjerenja Bošnjaka i da je to povjerenje u kontinuiranom rastu koji će biti krunisan na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun”.

Milatović je, u sinoćnjem intervjuu za TVCG, između ostalog, misleći na BS rekao da nije dobro što neki lideri političkih partija “nisu pokazali dozu demokratskog kapaciteta da nose određene procese”.

“Umjesto da uzroke niske podrške manjina traži u svojim greškama, koje je prema pripadnicima manjina pravio kao ministar apostolske Vlade, očistivši svoj resor od svih kadrova iz reda manjina, kao i u činjenici da se nikada jasno nije odredio o za Bošnjake i ostale manjine veoma važnim pitanjima iz skore prošlosti Crne Gore i regiona, on se, za nekoga ko pretenduje da bude državnik i lider, te predsjednik svih građana, na prilično nekorektan i, u političkom smislu neiskusan način obrušio na najjaču političku partiju manjina sa snažnim izbornim legitimitetom i njenog lidera pokušavajući da fingira inkluzivnost”, naglašavaju iz Bošnjačke stranke.

Umjesto što, kako su kazali, brine za Bošnjačku stranku, bilo bi politički mudrije da “brine o tome kako će kao predsjednik Crne Gore steći povjerenje Bošnjaka, kao najbrojnijeg manje brojnog naroda”.

“A to svakako ne može postići na način kako je to prezentovao tokom svog posljednjeg intervjua, niti na onaj koji je kao ministar apostolske Vlade pokazao, te da se umjesto o procesima u Bošnjačkoj stranci pozabavi procesima u pokretu iz kojeg dolazi”, dodaju u saopštenju.

Iz Bošnjačke stranke ipak su čestitali Milatoviću na ostvarenom rezultatu na predsjedničkim izborima.

“Pa ipak, vjerujući da je sve ovo stvar političkog neiskustva i pobjedničke euforije, a ne namjere i političke ideologije, Jakovu Milatoviću čestitamo na rezultatu ostvarenom na predsjedničkim izborima, vjerujući da će se sa pozicije predsjednika Crne Gore, kao multietničke, građanske države, uzdići iznad dnevne politike i biti istinski predsjednik svih građana Crne Gore, pa i manjina koje ga, vjerujemo sa razlogom, nisu podržale i značajnijem broju”, kazali su iz BS-a.

Poručuju da će u BS-u uvijek snažnog partnera na putu pristupanja Crne Gore EU.

“U Bošnjačkoj stranci će, kao što je to uvijek bila naša politika, bez obzira na sve političke, ideološke i druge razlike, imati snažnog partnera na putu izgradnje Crne Gore kao građanske, antifašističke, sekularne i demokratske države kao i na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, zaključuju u saopštenju.

(CdM)

Share this Article