UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: “Ubrzati istragu o dodjeli zahvalnice ‘Sedmoj muslimanskoj brigadi’ iz Zenice…”

2 Min Read

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović najoštrije je osudio dodjeljivanje zahvalnice Udruženju “Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade” iz Zenice od Prvog pješadijskog bataljona 5. Pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i kazao da niko nije dao saglasnost za dodjeljivanje zahvalnice.

Goganović je najavio da će na Kolegij Ministarstva odbrane BiH zatražiti da se osudi ovaj čin i da se ubrza istraga, te sankcionišu odgovorni za, kako je kazao – ovaj propust i kršenje procedure, budući da je sporna zahvalnica uručena u novembru prošle godine.

– Ukoliko se cijeli slučaj ne istraži do kraja i ne kazne odgovorni, bojim se da može doći do narušavanja povjerenja u jedinstvene Oružane snage BiH, što bi bilo u suprotnosti sa multietničkom BiH koju nam Dejtonski sporazum garantuje – upozorio je Goganović u izjavi Srni.

On je naveo da je nadležnost Ministarstva odbrane korespondencija sa institucijama, organizacijama i udruženjima izvan sistema odbrane.

– Po pitanju dodijele zahvalnica i priznanja na različitim nivoima komandovanja potrebno je uvesti više reda kako se ne bi ponavljale slične situacije. Osim samog formalno-pravnog uređenja ove materije, važno je imati određenu dozu senzibiliteta. Neselektivna dodjela zahvalnica i priznanja udruženjima koja će zbog njihove istorijske uloge i nasljeđa izazvati frustracije i nezadovoljstvo drugih nije prihvatljiva – rekao je Goganović..

– Uručivanje zahvalnice kao čin koji vrijeđa pripadnike jednog od tri konstitutivna naroda, a u konkretnom slučaju porodice zarobljenih i poginulih boraca, te nestalih civila, a takođe i sadašnje pripadnike srpskog naroda u Oružanim snagama BiH je krajnje neprihvatljivo – poručio je Goganović.

Share this Article