(VIDEO) ČUVENA BANJALUČANKA BILA JE PONOS KRAJINE: Kako je kćer vojnog imama ušla u antologiju i zbog čega su njenog oca voljeli Srbi i Jevreji…

1 Min Read

Njen je otac Ali-efendija Kapidžić bio viši vojni imam u vojsci Kraljevine Jugoslavije i početkom II svjetskog rata bio među prvim potpisnicima čuvene Rezolucije banjalučkih muslimana, koja je bila usmjerena protiv progona Srba i Jevreja od vlasti NDH.

Nasiha je osnovnu i srednju školu završila u rodnom gradu, a diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U početku je radila kao profesor u banjalučkoj gimnaziji, a nakon selidbe u glavni grad Bosne i Hercegovine kao urednik u Obrazovnom i Dječijem programu Radija Sarajeva.

Nakon prelaska u Izdavačko poduzeće “Veselin Masleša” bila je urednica edicije za djecu i omladinu, a tu je funkciju obnašala sve do umirovljenja.

Nasiha Kapidžić-Hadžić je pisala poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove. Njeni pjesnički i prozni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osmogodišnje škole. Zastupljena je izborom iz pjesničkog opusa u školskoj lektiri.

Svakog jula u kući i bašti u sklopu manifestacije „Dani banjalučke dijaspore“ se održavaju književni susreti „Vezeni most“, koji su ime dobili po pjesmi jedne od najvećih bh. pjesnikinja.

O značaju pjesnikinje govori činjenica da je štampana poštanska marka sa njenim likom.

(SB)

Share this Article